Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
[ meld een fout in dit record ] |
![]() |
Transmissieroutes van Norovirussen, opduikende humane pathogenen aanwezig in de voedselketen |
Periode: Februari 2007 tot Januari 2009 Status: Afgelopen |
|
Instituten (4) | Top |
|
Abstract |
Voedselgebonden virusinfecties worden steeds meer erkend als belangrijke veroorzakers van ziekte bij de mens. Dit kan gedeeltelijk worden verklaard door veranderingen in manieren van voedselverwerking, consumptiepatronen en globalisering van de voedselmarkt, en gedeeltelijk door het groeiend bewustzijn van virale infecties door verbeterde detectiemethoden.
Norovirussen zijn één van de belangrijkste veroorzakers van gastroenteritidis bij volwassenen en komen dikwijls voor als voedseluitbraken. Naast tweekleppige schelpdieren blijken andere voedingsmiddelen, zoals bvb. vers of minimaal behandeld fruit en groenten, eveneens mogelijke besmettingsbronnen. Virussen kunnen aanwezig zijn in voedingsmiddelen door contact met besmet water in de kweekzone of gedurende bewerking, of door onhygiënische behandeling tijdens de distributie of de bereiding. Recente gegevens wijzen op het voorkomen van Norovirus in nutsdieren, wat vragen doet rijzen over zoönotische transmissie en dierlijke reservoirs. Momenteel is er nog geen gevalideerde detectiemethode voor Norovirus in voedingsproducten beschikbaar. Op heden is het onderzoek naar deze voedseloverdraagbare virussen beperkt in België. Binnen dit project zullen real-time RT-PCR methoden voor detectie van Norovirussen worden geoptimaliseerd en geëvalueerd en zal de effectiviteit van virus RNA extractie en opzuiveringsprotocols voor een variëteit aan voedselmatrices worden nagegaan in functie van de concentratie aan aanwezige virussen. Tevens zal er een standaard protocol voor snelle screening van voedingsproducten op aanwezigheid van Norovirussen worden ontwikkeld en geïmplementeerd. Er zal getracht worden om de transmissieroutes voor Norovirussen en mogelijke besmettingsbronnen van voedseluitbraken veroorzaakt door Norovirussen op te helderen. Tevens zal inzicht worden verworven in de contaminatie van risicovolle voedingsproducten met Norovirussen. |
Top | Instituten |