Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
BEON-studie naar de effecten van de teruglopende nutriëntenbelasting van de Nederlandse kustzone
Boddeke, R.; Hagel, P. (1994). BEON-studie naar de effecten van de teruglopende nutriëntenbelasting van de Nederlandse kustzone. BEON Rapport = BEON-report(17). [S.n.]: [s.l.]. 3-21 pp.
Deel van: BEON Rapport = BEON-report. Programma Bureau BEON: Den Haag. ISSN 0924-6576, meer
|
Abstract |
In 1993 is, in het kader van door BEON medegefinancierde projecten, onderzoek verricht naar ecologische effecten van de sedert 1981 teruglopende nutriënten-belasting, in het bijzonder van de fosforbelasting, van de Nederlandse kustzone. Het onderzoek had vooral betrekking op de invloed van de eutrofiëring op de garnaal en predatoren van de garnaal in het kustgebied van Noord- en Zuidholland en de Westelijke Waddenzee. De conclusie lijkt gerechtvaardigd dat het recruitmentsucces van de garnaal in het kustgebied tussen Goedereede en Den Helder in 1993 aanzienlijk is afgenomen in vergelijking met de beginjaren 80.Deze waarneming sluit aan bij de teruglopende garnaalvangsten per visdag in dit kustgebied. De verspreiding van garnalen in de kustzone in 1993 suggereert dat op dieptes van 10-15 meter onvoldoende voedsel aanwezig was voor een voortgezette groei, ondanks de aangetroffen lage dichtheden vergeleken met de beginjaren 80.Hoewel de dichtheden van het dikkopje, de enige relevante predator van juveniele garnalen in april-juni, bleken te zijn toegenomen, lijkt het effect daarvan gering.In juni 1993 zijn eiconcentraties van ansjovis in de westelijke Waddenzee vastgesteld. Aanzienlijke ecologische veranderingen in de westelijke Waddenzee in de laatste jaren, parallel aan een sterke daling van de fosforbelasting via de Afsluitdijksluizen, zijn ondermeer tot uiting gekomen in een grotere helderheid van het water. Verondersteld wordt dat de toegenomen helderheid van het water zou kunnen leiden tot herstel van de ansjovis populatie/visserij, die in het begin van de zestiger jaren vrijwel uit de westelijke Waddenzee verdween.In samenhang met de teruglopende fosforbelasting wordt gewezen op de mogelijke risico's van de daardoor veranderde N/P verhouding. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.