Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
De invloed van predatie op de zomerafname van het herbivoor zooplankton in de Zuidelijke Bocht van de Noordzee
Kuiters, L. (1980). De invloed van predatie op de zomerafname van het herbivoor zooplankton in de Zuidelijke Bocht van de Noordzee. Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1980(11). NIOZ: Texel. 55 pp.
Deel van: Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel.
| |
Abstract |
In de Zuidelijke Bocht werden gedurende de periode 18 juni tot 26 juli (1979) een groot aantal soorten predatoren aangetroffen. De vier gebieden die onderscheiden werden verschillen onderling in predator-dichtheid. Dit kon voor een groot deel worden toegeschreven aan het in grote getale voorkomen van Cyanea (blauwe haarkwal) in de beide kustgebieden. Het was niet duidelijk hoe deze grote kwallen in hun grote voedselbehoefte voorzagen. Gedurende de laatste week verdwenen ze vrijwel geheel. In het zuidelijk kustgebied nam met het verdwijnen van Cyanea het aantal vislarven sterk toe, maar dit moet waarschijnlijk voor een groot deel worden toegeschreven aan immigratie. In de beide offshore-gebieden voedden de predatoren zich waarschijnlijk voor een groot deel met andere dieren dan copepoden. Pleurobrachia was in deze gebieden een van de belangrijkste soorten, maar nam gedurende de periode sterk af. Langs de kust kwamen de copepoden in veel grotere dichtheden voor dan in het buitengebied. Opmerkelijk was de geringe groei van de copepoden in alle gebieden, vermoedelijk als gevolg van voedselbeperking. In het noordelijk kustgebied trad heel duidelijk een zomerafname op, welke omstreeks 10 juli begon. Vermoedelijk begon in het zuidelijk kustgebied de zomerafname een week later. In de beide offshore-gebieden werd geen afname van de copepoden waargenomen. De zomerafname, zoals die aan de kust optrad, werd voorafgegaan door voedselbeperking. De daadwerkelijke afname werd waarschijnlijk bewerkstelligt door predatie van vislarven en vermoedelijk eveneens van Beroë en van Cyanea. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.