Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
Trace elements and fatty acid profile of Argyrosomus regius (Asso, 1801) from Mediterranean aquaculture
Amoussou, N.; Marengo, M.; Durieux, E.D.H.; Douny, C.; Scippo, M.-L.; Gobert, S. (2020). Trace elements and fatty acid profile of Argyrosomus regius (Asso, 1801) from Mediterranean aquaculture. Biol. Trace Elem. Res. 196: 618-628. https://dx.doi.org/10.1007/s12011-019-01925-x
In: Biological Trace Element Research. Humana Press/Springer: London. ISSN 0163-4984; e-ISSN 1559-0720
| |
Trefwoorden |
Argyrosomus regius (Asso, 1801) [WoRMS] Marien/Kust |
Author keywords |
Contamination; Trace elements; Argyrosomus regius; Fatty acids; Humanhealth |
Auteurs | | Top |
- Amoussou, N.
- Marengo, M.
- Durieux, E.D.H.
|
- Douny, C.
- Scippo, M.-L.
- Gobert, S.
|
|
Abstract |
Although Argyrosomus regius (Asso, 1801) counts among the most appreciated and increasingly consumed fish species in Europe, little information is available on its flesh quality. This research concerns both healthy aquatic resource diversification and good nutritional quality. It is the first study to evaluate the quality of A. regius flesh from Mediterranean aquaculture. It aims to assess the concentration of 19 trace elements and to determine the fatty acid profile of this fish farmed in the Mediterranean Sea and to discuss human exposure risks. The nutritional intake of oligoelements (selenium (Se), zinc (Zn), and chromium (Cr)) and the mean concentrations of contaminants (arsenic (As), barium (Ba), cadmium (Cd), lead (Pb), and tin (Sn)) in A. regius muscles are, respectively, above and below recommended regulatory standards set by the international legislation. Additionally, the low fat content in its muscle mass and its high level of docosahexaenoic acid (C22: 6 n-3; DHA) and, to a lesser extent, eicosapentaenoic acid (C20: 5 n-3; EPA) confers satisfying nutritional qualities. This study allowed to conclude that meager can be considered as a source of seafood with good nutritional qualities for human health. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.