Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
Development of a culture protocol for Rhodomonas sp. Hf-1 strain through laboratory trials
Yamamoto, S.; Yamato, R.; Aritaki, Y.; Bossier, P.; Yoshimatsu, T. (2019). Development of a culture protocol for Rhodomonas sp. Hf-1 strain through laboratory trials. Fish. Sci. 85(4): 695-703. https://dx.doi.org/10.1007/s12562-019-01325-z
In: Fisheries Science. Springer: Tokyo. ISSN 0919-9268; e-ISSN 1444-2906
| |
Trefwoord |
|
Author keywords |
Essential nutrients; Optimal nitrogen source; Semi-continuous culturesystem; Marine microalga |
Auteurs | | Top |
- Yamamoto, S.
- Yamato, R.
- Aritaki, Y.
|
- Bossier, P.
- Yoshimatsu, T.
|
|
Abstract |
Rhodomonas sp. Hf-1 is a marine microalgal strain with a high nutritional value. In order to produce this microalga effectively and inexpensively in a hatchery, its production protocol was reexamined through several culture trials. Firstly, it was found that the Hf-1 strain required nitrogen, phosphorus, iron, manganese and vitamin B12. The optimal nitrogen source was urea. Based on these results, a new medium, MU–SW, was formulated from agricultural fertilizers. Secondly, MU–SW medium was verified at production scale, in which satisfactory growth of the Hf-1 strain was obtained. The cell density reached approximately 3.0 × 106 cells ml−1, and five harvest cycles at 4-day intervals could be achieved. The high unsaturated fatty acid content of the harvested cells fluctuated in the following ranges: C18:2n-6, 19.8–25.2%; C18:3n-6, 8.7–15.2%; C20:4n-6, 2.0–4.6%; C20:5n-3, 8.2–11.3% and C22:6n-3, 5.6–7.3%. This study provides the baseline conditions for introducing the Hf-1 strain into an aquaculture food chain. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.