In 2012 verloren we Jean Jacques Peters, voormalig ingenieur van het Waterbouwkundig Laboratorium (1964 tot 1979) en internationaal expert in sedimenttransport, rivierhydraulica en -morfologie. Als eerbetoon aan hem hebben we potamology (http://www.potamology.com/) gecreëerd, een virtueel gedenkarchief dat als doel heeft om zijn manier van denken en morfologische aanpak van rivierproblemen in de wereld in stand te houden en te verspreiden.
Het merendeel van z’n werk hebben we toegankelijk gemaakt via onderstaande zoekinterface.
LTV-O&M actieplan voor morfologisch onderzoek modelinstrumentarium: Delft3D
Kuijper, K.; van der Kaaij, T.; de Goede, E. (2006). LTV-O&M actieplan voor morfologisch onderzoek modelinstrumentarium: Delft3D. Delft Hydraulics/Waterbouwkundig Laboratorium: Delft. 582 pp.
Als onderdeel van het project Lange Termijnvisie Schelde-estuarium wordt onder andere gewerkt aan de ontwikkeling van morfologische modellen. Het uiteindelijke doel is te komen tot één of meerdere operationele modellen, die gebruikt kunnen worden bij de beoordeling van ingrepen, die van invloed kunnen zijn op de drie hoofdfuncties van het gebied: toegankelijkheid, veiligheid en natuurlijkheid. In dit rapport zijn de mogelijkheden en beperkingen beschreven van het DELFf3D morfologisch model. Dit is uitgevoerd aan de hand van de volgende activiteiten: validatie van de waterbeweging aan de hand van drijvermetingen (activiteit 1); calibratie van het morfologisch model voor de periode 1998-2002 (activiteit 2); verkenning van de voorspelhorizon van het model aan de hand van twee middellange termijn simulaties: 1955-1976 en 1976-1995 (activiteit 3); de simulatie van een proefstorting op de Plaat van Walsoorden (activiteit 4); het opzetten van een fijn morfologisch model met een onderverdeling in acht domeinen en uitvoering van simulaties met parallelle berekening op meerdere computer processoren (activiteit 5). De resultaten van de validatie van het model, zoals beschreven in dit rapport, dienen als referentie voor wat betreft de toepasbaarheid van het model. De reproductiekwaliteit van het morfologische model (activiteiten 2 en 3) is beoordeeld aan de hand van de volgende grootheden: het sedimentatie-erosie patroon, de netto volumeveranderingen van de eb- en vloed geulen van de macrocellen, de areaalveranderingen van de intergetijden- en ondiepwatergebieden, baggerhoeveelheden en netto sedimenttransporten. Op een tijdschaal van vijf jaren is het model redelijk in staat het gedrag op kleinere ruimteschalen te beschrijven. Ten behoeve van voorspellingen op de middellange termijn dienen de resultaten te worden geaggregeerd tot het niveau van de afzonderlijke macrocellen of de gehele Westerschelde.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid