In 2012 verloren we Jean Jacques Peters, voormalig ingenieur van het Waterbouwkundig Laboratorium (1964 tot 1979) en internationaal expert in sedimenttransport, rivierhydraulica en -morfologie. Als eerbetoon aan hem hebben we potamology (http://www.potamology.com/) gecreëerd, een virtueel gedenkarchief dat als doel heeft om zijn manier van denken en morfologische aanpak van rivierproblemen in de wereld in stand te houden en te verspreiden.
Het merendeel van z’n werk hebben we toegankelijk gemaakt via onderstaande zoekinterface.
Naar een optimale implementatie van het SWAN golfmodel voor toepassingen aan de Belgische kust
Warlop, J. (2016). Naar een optimale implementatie van het SWAN golfmodel voor toepassingen aan de Belgische kust. MSc Thesis. KU Leuven. Faculteit Ingenieurswetenschappen: Leuven. xiv, 100 pp.
In de huidige samenleving is de milieucrisis absoluut niet meer weg te denken. Het effect van de opwarming van de aarde begint de natuur te ontregelen, in die mate zelf dat op 30 december 2015 de temperatuur op de Noordpool, met twee graden Celsius, 50 graden boven het normale gemiddelde zat. Het meest logische gevolg hiervan, is de stijging van de zeespiegel. In het kader van deze negatieve ontwikkeling heeft de Vlaamse overheid het project "Vlaamse baaien" opgestart. Hiermee drukt het de wens uit een masterplan te hebben dat tegen 2050 een antwoord kan bieden op zowel een stijging van de zeespiegel als intensere stormen die de kust in de toekomst zullen aanvallen. De mogelijkheid om deze nieuwe stormen te modelleren is hiervoor onmisbaar.
Het spectrale golfmodel SWAN wordt gebruikt om golven en de golfvoortplanting te reconstrueren voor de Belgische kust. Hiervoor is het nodig de verschillende processen en inputparameters die belangrijk zijn goed te begroten. Het geheel van inputparameters worden samen gezet in een SWN-bestand dat gelezen wordt door SWAN en aan de hand van dewelke de simulatie wordt uitgevoerd. De implementatie van zo een SWN-bestand wordt "case" genoemd. De implementatie gebeurde voor aanvang van deze masterproef reeds op een bepaalde manier. Deze implementatie wordt de referentiecase genoemd. De resultaten van de simulatie met de referentiecase gebruik makende van SWAN zijn echter nog niet foutloos.
Het doel van deze masterproef is in eerste instantie de referentiecase en de implementatie ervan te onderzoeken. Aan de hand van dit onderzoek zijn dan aanpassingen gemaakt aan de referentiecase om zo tot een nieuwe betere implementatie, en nieuwe case, te komen. Aan de hand van een statistische analyse kan elke aanpassing worden gekwantificeerd en vergeleken met de referentiecase. Op deze manier wordt stap voor stap de implementatie aangepast om de simulaties met SWAN aan de Belgische kust te optimaliseren.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid