In 2012 verloren we Jean Jacques Peters, voormalig ingenieur van het Waterbouwkundig Laboratorium (1964 tot 1979) en internationaal expert in sedimenttransport, rivierhydraulica en -morfologie. Als eerbetoon aan hem hebben we potamology (http://www.potamology.com/) gecreëerd, een virtueel gedenkarchief dat als doel heeft om zijn manier van denken en morfologische aanpak van rivierproblemen in de wereld in stand te houden en te verspreiden.
Het merendeel van z’n werk hebben we toegankelijk gemaakt via onderstaande zoekinterface.
LATIS 4.1: stand van zaken en verbeteringsmogelijkheden
Van Ackere, S.; De Wit, B.; De Maeyer, Ph.; Pereira, F.; Coen, L. (2021). LATIS 4.1: stand van zaken en verbeteringsmogelijkheden. Versie 2.0. WL Rapporten, 13_159_11. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. VII, 38 + 4 p. bijl. pp. https://dx.doi.org/10.48607/52
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen.
Sinds gestart werd met risicoberekeningen voor de bevaarbare waterlopen is er reeds een grote evolutie geweest in het gebruikte modelinstrumentarium enerzijds en in de gebruikte data anderzijds. Hierdoor kunnen de resultaten van risicoberekeningen beschouwd in absolute cijfers grondig variëren naargelang de gebruikte data en methodologie. In het kader van bestek WL_2017_07 validatie, uitbreiding, optimalisatie en gebruik van LATIS, was het doel enerzijds het gebruik van de LATIS 4.1 tool en de achterliggende kennis en methodologie te consolideren, anderzijds om alle mogelijke verbeteringsmogelijkheden van de LATIS-tool te onderzoeken. Na een wissel in onderzoekers die op de ontwikkeling van LATIS werken, was een controle nodig op de kennisoverdracht en het gebruik van de LATIS-tool. Om zeker te zijn dat de toekomstige LATISberekeningen correct worden uitgevoerd, werd een controle LATIS-berekening uitgevoerd met de overstromingsdata uit project 13_159 “LATIS-berekeningen VRB-2018”. De output van de LATIS-berekening werd hierna vergeleken met dat uit het project 13_159 “LATIS-berekeningen VRB-2018”. Hierna wordt voor volgende bevaarbare waterlopen in Vlaanderen het overstromingsrisico berekend met LATIS 4.1 en base layer package Flanders_2016_003: Dender, Demer, IJzer, Sigma, en dit om verbeteringsmogelijkheden in de tool uitgebreid te onderzoeken. Aan het eind van het rapport worden al deze verbeteringsmogelijkheden opgesomd, zodoende dat dit alles kan meegenomen worden bij toekomstige ontwikkelingen aan de LATIStool.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid