In 2012 verloren we Jean Jacques Peters, voormalig ingenieur van het Waterbouwkundig Laboratorium (1964 tot 1979) en internationaal expert in sedimenttransport, rivierhydraulica en -morfologie. Als eerbetoon aan hem hebben we potamology (http://www.potamology.com/) gecreëerd, een virtueel gedenkarchief dat als doel heeft om zijn manier van denken en morfologische aanpak van rivierproblemen in de wereld in stand te houden en te verspreiden.
Het merendeel van z’n werk hebben we toegankelijk gemaakt via onderstaande zoekinterface.
Gebruik van SWAN bij de bepaling van het golfklimaat dicht bij de kust
Defevere, W.; Keppers, C. (2000). Gebruik van SWAN bij de bepaling van het golfklimaat dicht bij de kust. Ir Thesis. Katholieke Universiteit Leuven (KUL): Leuven. 99 + appendices pp.
Ter plaatse van enkele meetboeien voor de Belgische Kust is het golfklimaat gekend. Voor vele praktische toepassingen is het nuttig het golfklimaat te kennen op alle mogelijke locaties dicht bij de kust. Hiertoe moet de informatie, gemeten op de boeien, 'vertaald' worden naar de gewenste locatie. De in deze thesis voorgestelde werkwijze bestaat erin een transformatiematrix op te stellen met behulp van het spectraal golfmodel SWAN tussen een boeilocatie ver van de kust en de gewenste locatie dicht bij de kust. Vervolgens wordt dan het ver van de kust gemeten golfklimaat getransformeerd naar een voorspeld golfklimaat op de gewenste locatie dicht bij de kust. De transformatiematrix wordt opgesteld door het uitvoeren van systematische runs met als enige bron- of put term dieptegeïnduceerde breking. Impliciet veronderstellen we dus dat refractie, shoaling en breking de voornaamste mechanismes zijn die op het energiespectrum inwerken. Bovendien wordt een belangrijke aanname gemaakt door in de systematische runs als randvoorwaarde op de inputlocatie vereenvoudigde golfspectra aan te leggen. Zo een vereenvoudigd golfspectrum wordt verondersteld representatief te zijn voor alle reële golfspectra met dezelfde karakteristieke geïntegreerde parameters als dit vereenvoudigd golfspectrum. Door het aanleggen van deze vereenvoudigde in plaats van de werkelijke golfspectra gaat een groot deel van de spectrale informatie verloren.
Het uiteindelijke doel van deze thesis is het nagaan van de correctheid van deze methode voor het opstellen van een transformatiematrix. Daartoe werd de transformatiematrix tussen de twee boeien WHI (Westhinder,relatief ver van de kust) en BVH (Bol Van Heist, relatief dicht bij de kust) opgesteld. De verkregen resultaten werden dan vergeleken met de beschikbare boeigegevens. Voor de verwerking en visuele voorstelling van meetgegevens en SWAN-resultaten werden verschillende programma's in Matlab ontwikkeld.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid