Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
[ meld een fout in dit record ] |
Voorspellingen, waarschuwingen, meteorologische en klimatologische informatie (KMI) |
Overkoepelend instituut: Koninklijk Meteorologisch Instituut; Operationeel departement (KMI), meer |
Abstract: |
Voornaamste activiteiten
De afdeling I levert meerdere malen per dag voorspellingen op zeer korte termijn (voor de volgende 3 uur), op korte termijn (6 tot 48 uur vooruit) en op middellange termijn (tot 9 dagen vooruit). Ze hebben betrekking op het Belgisch grondgebied (11 regios op het land en 2 maritieme gebieden) en, voor de middellange termijn, op Europa. De voorspellingen zijn onder andere bestemd voor het grote publiek. Ze worden verspreid door media zoals radio, televisie, telefonie en internet. Verder zijn er meer specifieke gebruikers zoals de federale instanties, energiedistributeurs, de landbouwsector, onderzoeksinstellingen, de NMBS en diverse privéfirma's. De informatie wordt geleverd in de vorm van tekst, diagrammen, tabellen, beeldmateriaal en kaarten. Dagelijks zijn er briefings met de presentators van de weerberichten. Het publiek kan de voorspellers ook 24 uur op 24 bereiken via de 0900-lijnen. De afdeling I speelt een belangrijke rol bij het uitwerken van de noodplannen die door het crisiscentrum van de regering worden opgezet. De voorspellers leveren meteorologische ondersteuning in geval van een chemisch of nucleair ongeval in België of in het buitenland. Het weerbureau houdt zich ook bezig met waarschuwingen voor uitzonderlijke of potentieel gevaarlijke weerfenomenen, zoals felle rukwinden, overvloedige neerslag, sneeuw, ijzel, onweer. Indien nodig worden specifieke waarschuwingen en stormberichten verspreid voor de scheepvaart. |
Top |