Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Aanvullende hydraulisch-sedimentologisch onderzoek rond Containerkaai-dok West: Onderzoek van het Deurganckdok in de Antwerpse Haven |
Periode: 2001 tot 2001 Status: Afgelopen
Thesaurustermen Hydraulica; Waterloopkunde; Sedimentologie
|
|
Instituten (2) |
Top |
- International Marine & Dredging Consultants NV (IMDC), meer, uitvoerder
- Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen (GHA), meer, opdrachtgever
|
Abstract |
Deze studie betreft het uitvoeren van een aanvullend hydraulisch-morfologisch onderzoek betreffende het Deurganckdok in de Antwerpse haven in het kader van een nieuwe MER-procedure. De opdracht hiertoe werd door Milieu en Veiligheid VZW in samenspraak met het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen gegeven aan International Marine and Dredging Consultants.
Het huidige studieprogramma omvat volgende onderdelen :
- een expert-opinie waarin de hydraulisch-sedimentologische kenmerken/effecten van de verschillende alternatieven, opgenomen in het MER, worden besproken op basis van de onderzoeken die in het verleden werden uitgevoerd
- het berekenen van de verwachte jaarlijkse sedimentatie in het Deurganckdok, zoals beschreven in de startnotitie van het MER (lengte ca. 2750 m, breedte aan de insteek van 450 m en 400 m aan de opwaartse zijde; bodem van het getijdedok op -17m T.A.W.)
- het beschrijven van de technische uitvoeringswijze en de verwachte effecten van de aanlegbaggerwerken van het Deurganckdok en de bijhorende verdieping van de vaargeul, met aandacht voor de berging aan land enerzijds en de morfo-dynamische patronen in de Schelde anderzijds
- het beschrijven van de technische uitvoeringswijze en de verwachte effecten van duurzame onderhoudsbaggerwerken in het Deurganckdok en de vaargeul, met aandacht voor het ecologische systeem in de Beneden-Zeeschelde (o.a de Vogel- en Habitatrichtlijngebieden) enerzijds en de morfo-dynamische patronen in de Schelde anderzijds.
|
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.