Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Engelstalige titel: Mechanisms of salt marshes: tracing the origin of sludge by fingerprinting
Identifier financieringsorganisatie: OND1283709 (Other contract id) Periode: Maart 2002
Thesaurustermen Sedimentatie; Zoutmoerassen
|
|
Instituten (4) |
Top |
- Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee; NIOZ Yerseke, meer, partner
- Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), meer, financier
- University of Groningen; Community and Conservation Ecology Group, meer, partner
- University of Groningen; Kernfysisch Versneller Instituut, meer, secretariaat
|
Abstract |
Het oppervlak van kwelders wordt bepaald door de wisselwerking tussen erosie en sedimentatie: wat op de ene plek verdwijnt kan verderop worden afgezet. Het is niet bekend waar vers afgezet slib eigenlijk vandaan komt: ligt de bron op een kilometer afstand of veel verder weg? Het project 'Mechanismen van kwelder-verjonging' gaat erosie en sedimentatie bestuderen in de Waddenzee en de Westerschelde. Met geavanceerde technieken zal door 'fingerprinting' de herkomst van sediment worden vastgesteld door het Kernfysisch Versneller Instituut van de RUG onder leiding van prof.dr. R.J. de Meijer. Daarnaast zullen experimenten worden uitgevoerd in stroomgoten bij het Centrum voor Estuariene en Mariene Ecologie van het Nederlands Instituut voor Oecologisch Onderzoek in Yerseke onder leiding van Dr. T. Bouma. Verschillende soorten planten worden in de bodem van de goot geplaatst, waarna wordt nagegaan welke soort het meeste slib vangt en bij welke soort het slib van de bodem het eerst wegspoelt bij toenemende stroomsnelheid. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.