Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Periode:
Thesaurustermen Kustverdedigingen; Morfologie (organismen)
|
|
Instituten (5) |
Top |
- Rijksinstituut voor Kust en Zee (RIKZ), meer, partner
- Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee; NIOZ Yerseke, meer, partner
- WL | Delft Hydraulics, meer, partner
- Radboud University Nijmegen, meer, partner
- Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat; Rijkswaterstaat (RWS), meer, financier
|
Abstract |
De beïnvloeding van het milieu door levende organismen wordt ecosystem-engineering (of eco-engineering) genoemd. Ecosystem-engineering biedt veelbelovende mogelijkheden om versterkt te worden ingepast in de huidige benadering van kustverdediging. Met name omdat ecosystem-engineers veelal zelfregulerende en zelfversterkende eenheden zijn, kunnen de organismen letterlijk ‘meegroeien met de zee’ (vs ‘dynamisch handhaven’).
Voor bijvoorbeeld aannemers, projectontwikkelaars en beheerders kan gebruik van kennis op het gebied van eco-engineers een beter product opleveren (stabilisatie van oevers en bodems) in een tijd waarin in toenemende mate een duurzame inbedding van kustinfrastructuur in de natuurlijke en sociale omgeving wordt gevraagd. Bovendien kan het op de juiste manier benutten van eco-engineering, bijdragen tot kostenbesparend werken (bijv. door reductie van onderhoudsinspanning) en versterken van de natuurlijkheid en veerkracht van de kust.
Er wordt aansluiting gezocht bij initiatieven in het buitenland, waar reeds proeven worden gedaan met het effect van kunstmatige biogene riffen op golfwerking, stroming en erosie. Concreet bestaat het project uit de verkenning naar een proefexperiment met het opheffen schor/kwelder erosie door inzet van oester-/mosselbanken. Deze proef heeft een sterk engineering karakter door de inzet van rifvormende schelpdieren. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.