Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
[ meld een fout in dit record ] |
Uitvoeren van het data- en informatiebeheer voor het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) | |
mda.nioo.knaw.nl/ |
Periode: Augustus 2009 tot Augustus 2010 Status: Afgelopen |
|
Instituten (2) | Top |
Abstract |
Onderzoeksdata-assistenten opleiden en begeleiden
VLIZ zal bij het CTE en CL (indien wenselijk bij CEME) per (toekomstige) werkgroep een aangewezen contactpersoon opleiden tot onderzoeksdata-assistent. Het VLIZ geeft deze personen een 2 of 3-daagse vaardigheidstraining in de omgang met het archiefsysteem zodat personen kunnen assisteren bij het archiveren van de data. VLIZ zal deze personen verder begeleiden doorheen het project. Deze personen worden binnen de werkgroep dan tevens het centrale aanspreekpunt voor het archiveren van data. Voordeel van deze opzet is bovendien dat het archiveren beter in de organisatie kan worden ingebed. De onderzoeksdata-assistenten zouden moeten beschikken over de volgende eigenschappen: (1) nauwkeurig, (2) affiniteit met computers en (3) voldoende kennis van het vakgebied. De medewerkers van het VLIZ verwachten dat dit hele traject de personen dit jaar (inclusief de 2 à 3-daagse opleiding) maximaal 10 werkdagen zal kosten. Inventarisatie en archiveren van data bij CTE en CL Het vooronderzoek bij het CTE en CL zal door het VLIZ en de contactpersonen worden uitgevoerd, waarbij het VLIZ de infrastructuur zal leveren en de contactpersonen de vakinhoudelijke kennis: het VLIZ en de contactpersonen zullen dus gezamenlijk inventariseren en archiveren bij CTE en CL. VLIZ zal aangepaste datatypes ontwikkelen zodat de verscheidenheid aan data op het CL en het CTE kunnen gearchiveerd worden. Inventarisatie en archiveren van data bij CEME VLIZ zal verder initiatief nemen om de dataset catalogus en archief van NIOO-CEME aan te vullen. Dit zal gebeuren eventueel samen met de aangestelde onderzoeksdata-assistenten op het CEME. Hierbij zal VLIZ in samenspraak met de werkgroepleiders de integratie faciliteren van relevante mariene datasets naar internationale en Europese datasystemen (Scheldemonitor, EurOBIS, EMODNet). Een ééndaagse “kick off archivering” op alle centra Als kick off voor het daadwerkelijk archiveren door alle onderzoekers wordt op alle drie de centra een ééndaagse ‘data dag’ georganiseerd. Tijdens deze dag geven de VLIZ medewerkers een inleiding in het archiveren met demonstratie en voorbeelden, en een hands-on deel waarbij de deelnemers daadwerkelijk zelf (onder begeleiding) kunnen gaan archiveren. Deze ‘data dag’ is bedoeld voor alle “data-producenten”. Onderhouden datasystemen VLIZ zorgt voor het technisch onderhoud, technische administratie, back-up en updates van het documentatie en archief systeem. VLIZ zal zorgen voor een ‘dump’ van de gearchiveerde bestanden van het NIOO zodat een kopij fysisch beschikbaar is op het NIOO. Aanmaken data templates VLIZ zal voor de verschillende datatypes aanwezig op het NIOO instituut verschillende templates aanmaken en de reeds gemaakte templates aanpassen waar nodig. Data citation VLIZ zal alle datasets voorzien van een unieke datacitatie. |
Top | Instituten |