Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
[ meld een fout in dit record ] |
Het effect van ingrepen op slib, troebelheid en primaire productie |
Overkoepelend project: LTV O&M Natuurlijkheid, meer Periode: 2009 |
|
Instituten (2) | Top |
Abstract |
Vraag uit beheer en beleid
Is de troebelheid van het Scheldewater te wijten aan ingrepen zoals het baggeren en storten van slib of is dit een natuurlijk fenomeen? Zijn troebelheid en slib nadelig voor de ecologie? Onderzoek De onderzoekers brengen eerst in beeld hoe de troebelheid in het estuarium in de loop der jaren is veranderd en met welke ingrepen die veranderingen samenhangen. Zo ontstaat duidelijkheid over de relatie tussen ingrepen en troebelheid. Vervolgens leggen de onderzoekers een verband tussen troebelheid en ecologie. De verbindende schakel is de primaire productie: de omzetting van anorganische stoffen zoals water, meststoffen en kooldioxide in organische voedingsstoffen voor planten en dieren. Primaire productie staat aan de basis van de voedselketen: zonder primaire productie geen ecosysteem. De motor van de primaire productie draait op licht. Naarmate er meer licht is, verloopt de omzetting beter en groeien algen en planten sneller. De snelheid van de primaire productie is daarom afhankelijk van het doorzicht in het water en dus van de troebelheid. De primaire productie komt op twee manieren tot stand: in de waterfase (pelagische primaire productie) en op het oppervlak van platen, slikken en schorren (benthische primaire productie). De onderzoekers willen het 3D-slibmodel uit het luik toegankelijkheid uitbreiden met modellering van de primaire productie. Voor de primaire productie in de waterfase zal dat al in 2009 gebeuren. Het modelleren van de primaire productie op de bodem vraagt meer tijd. De onderzoekers maken in 2009 een eerste schatting van deze primaire productie met behulp van de remote sensing kaarten van slibafzettingen die voor het luik Toegankelijkheid worden gemaakt. Daarna stellen zij een plan van aanpak op voor het uitbreiden van het 3D-slibmodel met een module voor de primaire productie op de bodem. Toepassing Beheerders en beleidsmakers krijgen inzicht in de samenhang tussen ingrepen in het Schelde-estuarium, de troebelheid van het water en de voedselproductie in het ecosysteem. Uit het onderzoek zal blijken of het mogelijk is het 3D-slibmodel uit te breiden met modellering van de voedselproductie, zodat effecten gemakkelijker te voorspellen zijn. De beheerders en beleidsmakers kunnen besluiten of zij dat model willen laten ontwikkelen. |
Top | Instituten |