Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Instituten (2) |
Top |
- GEMS International nv (GEMS int NV), meer, financier
- Universiteit Gent; Faculteit Wetenschappen; Vakgroep Biologie; Onderzoeksgroep Mariene Biologie (MARBIOL), meer
|
Abstract |
De toenemende uitstoot van CO2 in de atmosfeer zorgde reeds voor klimaatsverandering. Maar een groot deel van deze CO2 wordt opgenomen door de oceanen. Op die manier wordt de klimaatsverandering wat getemperd. Anderzijds heeft deze opname van CO2 geleid tot een daling in de pH van zeewater met ongeveer 0.1 pH eenheden in vergelijking met het pre-industriële tijdperk. Gezien de atmosferische CO2 concentraties verwacht worden te verdubbelen in de volgende eeuw, wordt een extra daling in de pH van 0.3-0.4 eenheden voorspeld. In kustzeeën blijkt deze daling nog een grootte-orde hoger te liggen. Dit proces wordt verzuring van de zee genoemd en is nu gekend als “het ander CO2 probleem” omdat dit proces negatieve gevolgen heeft voor zowel organismen die kalkskeletjes vormen (koralen, coccolithofore, foraminiferen en bivalven) en organismen die dat niet doen (diatomeën, nitrificerende en heterotrofe bacteriën). Onderzoek naar de effecten van oceaanverzuring focust voornamelijk op het pelagische ecosysteem, terwijl het onderzoek naar de effecten van oceaanverzuring op het zeebodemecosysteem nog in haar kinderschoenen staat. Tot op heden zijn er slechts 3 papers gepubliceerd en in alledrie wordt een negatief effect van oceaanverzuring op benthisch ecosysteem functioneren gesuggereerd. De bewijzen van deze experimenten zijn echter nog te zwak om sterke algemene conclusies te trekken. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.