Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Impact van het storten van baggerspecie op het mariene bodemleven |
Instituut |
Top |
- Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO), meer
|
Abstract |
De baggerspecie die vrijkomt bij het op peil houden van de maritieme toegangswegen en de havens wordt (indien ze niet herbruikbaar is voor het opspuiten van stranden) terug in zee gestort op vijf loswallen (S1, S2, Zeebrugge Oost, Oostende en Nieuwpoort; jaarlijks 12 miljoen ton droge stof). Via een continu monitoringsprogramma wordt nagegaan in welke mate het lossen van baggerspecie een invloed heeft op het bodem ecosysteem op en rond de vijf huidige loswallen. Onderzoeksaanpak Halfjaarlijks worden kwantitatieve en kwalitatieve analyses uitgevoerd op het sediment en het bodemleven op en rond de vijf huidige loswallen in vergelijking met enkele referentiezones, teneinde veranderingen of trends te kunnen waarnemen. De meest gebruikte parameters daarvoor zijn (1) densiteit (aantal individuen per oppervlakte-eenheid), (2) diversiteit (gebaseerd op het aantal soorten en het aandeel van elke soort in de totale densiteit) en (3) biomassa (gewicht per oppervlakte-eenheid) van het macro- en epibenthos en de geassocieerde visfauna. Als indicator wordt onderzocht wat de variaties op korte en lange termijn zijn in deze drie parameters in relatie tot enkele omgevingsvariabelen (o.a. bodemsamenstelling en temperatuur). Relevantie/Valorisatie Zowel het baggeren zelf als het storten van de baggerspecie zijn gebonden aan vergunningsvoorwaarden die internationaal (o.a. via de OSPAR conventie) zijn vastgelegd en vertaald in de Belgische wetgeving. De resultaten van de continue monitoringstudie naar de effecten van het storten worden tweejaarlijks gerapporteerd aan de afdeling Maritieme Toegang van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Tevens worden de onderzoeksresultaten van ILVO-Visserij tweejaarlijks gebundeld met deze van BMM, MOW-aMT en MDK-afdeling Kust in een syntheserapport. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.