Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Meta-transcriptomics of plankton in the Belgian Part of the North Sea |
Periode: Januari 2020 tot December 2024 Status: Gestart
|
|
Instituten (4) |
Top |
- Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), meer, partner
- Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum (IMEC), meer, partner
- Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), meer, partner
- Universiteit Gent (UGent), meer, partner
|
Abstract |
Natuurlijke ecosystemen zijn vaak te complex om ze onder gecontroleerde laboratoriumomstandigheden te bestuderen. Organismen interageren op verschillende manieren met hun omgeving. Ons begrip van hoe soortenkenmerken, soorteninteracties en de evolutie van individuele soorten bijdragen aan ecosysteemfuncties is daarom nog steeds zeer fragmentarisch. Desondanks hebben we noodzaak aan betere inzichten in het functioneren van ecosystemen om te voorspellen hoe deze zullen veranderen onder antropogene druk zoals opwarming van de aarde of verzuring van de oceaan.
In deze onderzoekslijn wil VLIZ belangrijke processen in natuurlijke planktongemeenschappen zoals ecosysteemfuncties en mutualistische en antagonistische interacties tussen verschillende soorten ontrafelen met behulp van een ecosysteembiologische benadering. VLIZ wil met name high throughput-sequencing gebruiken om de samenstelling (metagenomics) en functies (meta-transcriptomics) van planktongemeenschappen te beschrijven. Deze informatie zal worden gebruikt om relevante ecosysteemprocessen zoals biogeochemical cycling te modelleren. VLIZ is verder geïnteresseerd om te onderzoeken hoe dergelijke processen zullen veranderen in verschillende scenario's van wereldwijde verandering.
Het studiegebied is voornamelijk de zuidelijke Noordzee, waar veldonderzoeken gemakkelijk kunnen worden uitgevoerd om de seizoensgebonden en ruimtelijke dynamiek van planktongemeenschappen te ontsluiten. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.