Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Periode: Januari 2021 tot April 2025
|
|
Instituten (4) |
Top |
- Universiteit Gent; Faculteit Wetenschappen; Vakgroep Biologie; Onderzoeksgroep Mariene Biologie (MARBIOL), meer, organisator
- Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (IRScNB/KBIN), meer, partner
- Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ), meer, partner
- Universiteit Twente, meer, partner
|
Abstract |
OUTFLOW onderzoekt het effect van de fauna in windmolenparken op de ruimtelijke herverdeling van organisch materiaal. De organismen die op de turbines leven filteren organisch materiaal uit de waterkolom en herverpakken dat materiaal als faecale pellets die naar de bodem zinken. OUTFLOW zal merkers ontwikkelen voor deze pellets, en deze gebruiken om na te gaan hoe ze worden opgenomen in het benthisch voedselweb, of afgebroken worden. De gedetailleerde resultaten zullen via modelmatige aanpak worden opgeschaald om het effect van meerdere windmolenparken op Noordzeeschaal te onderzoeken.
FOOTPRINT onderzoekt de interactie tussen turbines en zandgolven waarop de turbines zijn gebouwd. De turbines beïnvloeden de hydrografie en topografie van het omliggende sediment en water. Vervolgens kunnen deze veranderingen de biogeochemie in bodemsediment wijzigen. Omgekeerd kunnen de migrerende zandgolven een risico betekenen voor de structuren (turbines, kabels) zelf. Binnen dit project worden nieuwe hydrodynamische, and biogeochemische modellen ontwikkeld om de effecten van turbines op permeabele sedimenten van de zuidelijke Noordzee af te schatten. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.