Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
[ meld een fout in dit record ] |
Evaluatie van de kwaliteit van tarbotpootvis op het herstockeringssucces in de Noordzee | |
www.belspo.be/belspo/fedra/proj.asp?l=en&cod=mn/dd2/005 |
Engelstalige titel: Evaluation of the quality of turbot fry on the stock enhancement success in the North Sea Overkoepelend project: Research action SPSD-I: Sustainable management of the North Sea, meer Identifier financieringsorganisatie: MN/DD2/005 (Other contract id) Periode: Oktober 1999 tot September 2001 Status: Afgelopen Thesaurustermen Aquacultuur; Genetica; Kustwateren; Vis; Vislarven Taxonomische term: Scophthalmus maximus (Linnaeus, 1758) [WoRMS] |
|
Instituten (2) | Top |
|
Abstract |
Objectieven van het project:
Het onderzoek heeft de volgende doelstelling: research naar het potentieel van ‘stock enhancement’ van platvis (tarbot) binnen een internationale context, gebruik makend van de expertise in dit domein die aanwezig is in België en van nieuwe methodieken. Geplande activiteiten en te verwachten resultaten:
Partners en hun interactie mibv de taakverdeling: Het Laboratorium voor Aquacultuur van de Universiteit Gent (ARC) heeft een wereldwijde reputatie op het vlak van larvicultuur van mariene vis en schaaldieren, en kan op 2 belangrijke domeinen een cruciale bijdrage leveren:
Het Departement voor Zeevisserij (Oostende) test ‘recapture’ methodes uit aan de Belgische kust met opgekweekte en gemerkte tarbot-juvenielen i.s.m. het ARC. De samples van de pootvis zullen genetisch gekarakteriseerd worden. De juvenielen worden verder gekweekt in aangepaste installaties, waarbij verschillende voedsels worden uitgetest. Daarna worden de gemerkte vissen uitgezet en de gegevens van de teruggevangen dieren verzameld. Gedurende de laatste 20 jaar is het onderzoek aan het Laboratorium voor Aquacultuur & Artemia Reference Center geëvolueerd vanuit fundamenteel en toegepast onderzoek op het pekelkreeftje Artemia naar een multidisciplinaire onderzoeksactiviteit van de specifieke probleemvelden met betrekking tot de larvale teelt van vis, schaal- en schelpdieren. Dit heeft vooral betrekking op biologische, zootechnische en nutritionele aspecten, maar recent ook op de reproductiefactoren, inclusief ei- en larvale kwaliteit en de impact van microbiologische factoren. Hiervoor zijn standaard onderzoeksfaciliteiten ontwikkeld voor de produktie van levende voedsels, een piloot hatchery, diverse kweekinstallaties voor nutritie-en reproductiestudies, geïsoleerde ruimtes voor microbiologisch onderzoek, evenals een chemisch labo voor gestandardiseerde biochemische analyses en faciliteiten om specifieke emulsies en diëten aan te maken. Het Laboratorium voor Aquacultuur van de Universiteit Gent is de coordinator voor dit project. Het DVZ-CLO is betrokken in onderzoek naar nieuwe en verbeterde visserijtechnieken, de populatiedynamiek en het exploitatiepatroon van vis-, schaal- en weekdiersoorten, en de mogelijke invloeden van contaminanten op het mariene ecosysteem. Hierbij heeft het DVZ-CLO een uitstekende reputatie heeft bij het geven van wetenschappelijk advies aan de Common Fishery Policy (CFP) van de Europese Unie voor de exploitatie van commerciële soorten en is dan ook betrokken bij diverse internationale projecten. Daar bovenop is het DVZ-CLO de officiële afgevaardigde voor België in het "International Council for the Exploration of the Sea" (ICES). Het DVZ-CLO heeft een ruime ervaring met het genetisch fingerprinten van mariene vissoorten voor soortbepaling en populatie-onderzoek en is betrokken in kwaliteits-, hematologisch en immunologisch onderzoek van mariene soorten. In het kader van het DWTC-onderzoek heeft het departement naast een lange internationale ervaring met het merken van mariene vissoorten, teneinde de levenscyclus en populatie dynamica verder uit te diepen, eveneens een ruime expertise op het vlak van uitzetten van gekweekte vis - restocking. Voor dit doel beschikt DVZ-CLO een kweekinstallatie voor de opkweek van juveniele platvis. |
Top | Instituten |