Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
A system identification view on two aquatic topics: phytoplankton dynamics and water mass mixing
de Brauwere, A. (2007). A system identification view on two aquatic topics: phytoplankton dynamics and water mass mixing. PhD Thesis. Vrije Universiteit Brussel. Faculty of Science. Analytical and Environmental Chemistry: Brussel. 224 pp.
| |
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Trefwoorden |
Aquatic communities > Plankton > Phytoplankton Mixing processes Physics > Mechanics > Dynamics System analysis Water masses Marien/Kust |
Abstract |
De algemene doelstelling van deze studie is het aanpassen en verbeteren van bestaande modelleringsprocedures, met de bedoeling om meer en meer betrouwbare informatie te extraheren uit de beschikbare waarnemingen. Concreet betekent dit dat veel aandacht besteed is aan het kwantificeren van onzekerheden, gezien deze nodig zijn om een lijn te trekken tussen wat significant is in de metingen en het deel dat niet moet geïnterpreteerd worden. Twee toepassingen werden nader bekeken: tracerexperimenten gemodelleerd door compartimentele modellen (Deel A) en een multivariaat model voor het beschrijven van mengende watermassa’s (Deel B). De nadruk van deze studie ligt echter op de gebruikte en ontwikkelde methoden. Zijn bijdrage is niet zo zeer om uitwisselingssnelheden of mengingsfracties te hebben geschat, maar eerder om hun accurate schatting te hebben verwezenlijkt, tegelijk met een schatting van de gekoppelde onzekerheid. De voornaamste verwezenlijkingen van deze doctoraatsstudie kunnen in het heel kort samengevat worden als volgt:(i) In rekening brengen van inputonzekerheden bij het schatten vanmodelparameters en hun onzekerheden.(ii) Modelselectie gebaseerd op de statistische interpretatie van deresiduele Gewogen Kleinste Kwadraten kostfunctie.(iii) Verfijning van de Optimum Multiparameter analysis voor degrootschalige reconstructie van spatiale verdeling van mengendewatermassa’s.(iv) Opstellen van algoritme om heteroscedastische ruisvarianties teschatten uit de residuen, met een correctie voor eventuelemodelfouten.(v) Nagaan van identificeerbaarheid van gegeven experiment-modelcombinaties. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.