Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Bewaarproeven op voorverpakte verse haring (Clupea harengus L.) onder gesimuleerde verkoopsomstandigheden
Declerck, D.; Devriendt, H. (1976). Bewaarproeven op voorverpakte verse haring (Clupea harengus L.) onder gesimuleerde verkoopsomstandigheden. Landbouwtijdschrift 29(5): 1191-1199
In: Landbouwtijdschrift = Revue de l'Agriculture. Ministerie van Landbouw: Brussel. ISSN 0776-2143, meer
| |
Trefwoorden |
Control > Quality control Packing fishery products Pollution > Microbial contamination Storage effects Acinetobacter Brisou & Prevot, 1954 [WoRMS]; Bacteria [WoRMS]; Clupea harengus Linnaeus, 1758 [WoRMS]; Enterobacteriaceae [WoRMS]; Pseudomonas Migula, 1894 [WoRMS] Marien/Kust |
Auteurs | | Top |
- Declerck, D., meer
- Devriendt, H.
|
|
|
Abstract |
Prepackaged herring was stored under simulated selling conditions for up to 5 days: by day (from 9 to 21 h) at 0°, 4° and 8°C and by night at 0°C. Samples withdrawn every day were analysed by sensory, chemical and bacteriological quality determination methods. Gram-negative bacteria were indentified according to the Shewan scheme. The results indicated that the herring had a shelf life of > 5 days at 0°C, 5 days at 4°-2°C and 4 days at 8°C- 0°C. The results indicated that the herring had a total-shelf life of > 5 days revealed by the counts of total aerobic bacteria and by the Enterobacteriaceae. At the end of the storage period the Pseudomonas and the Acinetobacter group represented {approx} 80% of total flora. Furthermore the results showed that Pseudomonas spoilers have a more psychrophilic character than the Acinetobacter group. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.