Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
In het spoor van de Koning: Leopold II in Oostende, 1865-1909
Van Hyfte, I.; Vermaut, C. (2005). In het spoor van de Koning: Leopold II in Oostende, 1865-1909. Oostendse Historische Publicaties, 14. Stadsbestuur Oostende: Oostende. 141 pp.
Deel van: Oostendse Historische Publicaties. Stadsbestuur Oostende: Oostende. , meer
|
Trefwoorden |
Hedendaagse Tijd (1789-heden) Historical account Institutionele en Politieke Geschiedenis > Koninklijke familie Oostende Sociale geschiedenis > Urbanisatie ANE, België, Oostende [Marine Regions]
|
Auteurs | | Top |
- Van Hyfte, I., meer
- Vermaut, C., redacteur, meer
|
|
|
Abstract |
Om het herdenkingsjaar 1905 in schoonheid af te sluiten publiceerde het Archief dit bijzondere boek.Auteur Ivan Van Hyfte beschrijft in deze publicatie het reilen en zeilen van Leopold II in Oostende in de periode dat hij koning was. Het werk biedt een unieke blik op de aanwezigheid en de invloed van de Koning in de “Koningin der badsteden”, een stad die zelf in ontwikkeling was en, hoe men het ook draait of keert, er zonder zijn bijna obsessieve aandacht, helemaal anders zou hebben uitgezien. Tal van urbanistische ingrepen en bouwwerken zijn rechtstreeks aan Leopold II toe te schrijven. Zijn stempel is ook nu nog onuitwisbaar op de stad gedrukt. Denken we maar aan de verbouwingen van het Casino-Kursaal, de bouw van de Venetiaanse en Koninklijke Gaanderijen, de Koninklijke Stallingen, de aanleg van de Koninginnelaan en de squares, de oprichting van de Wellingtonrenbaan, de aanleg van het Maria- Hendrikapark, de bouw van de Sint-Petrus- en -Pauluskerk, het Postgebouw, de uitbouw van Mariakerke en de uitbreiding en vernieuwing van de haveninstallaties. Niet alleen zijn grote bouwwoede heeft sporen nagelaten, in het spoor van de Koning kwamen ook tientallen leden van koninklijke, keizerlijke en andere adellijke families naar Oostende, o.a. uit Engeland, Frankrijk, Italië, Spanje, Griekenland, Duitsland, tot zelfs Perzië en Siam. Zij gaven Oostende een mondaine uitstraling en bekendheid tot ver over de Belgische grenzen. Ook belangrijke politici, wetenschappers, ingenieurs en architecten vonden de weg naar Oostende. Zo was ontdekkingsreiziger Stanley een graag geziene gast in het koninklijk chalet van de koning. De tekst van Van Hyfte wordt aangevuld met tientallen foto’s uit het Archief en uit de privécollectie van de auteur en is door de archivaris aangevuld met achtergrondinformatie o.a. over personen die in het overzicht aan bod komen. Het resultaat is een boek met een originele kijk op een unieke koning in een boeiend tijdskader. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.