Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Buitendijks natuurherstel in de Westerschelde: onderzoek naar de "kansrijk mits" projecten. Natuurherstel Hoofdplaatpolder en Ossenisse
Dam, G. (2009). Buitendijks natuurherstel in de Westerschelde: onderzoek naar de "kansrijk mits" projecten. Natuurherstel Hoofdplaatpolder en Ossenisse. Svasek Hydraulics/Provincie Zeeland: Rotterdam. 98 pp.
| |
Trefwoorden |
Marien/Kust; Brak water; Terrestrisch |
Abstract |
Buitendijks natuurherstel is een manier om bestaande gebieden in de Westerschelde met een lage natuurwaarde zodanig in te richten dat de natuurwaarde verhoogd wordt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de aanleg en / of ophogen van kribben, waardoor de stroomsnelheden afnemen en er zand- en slibafzetting plaatsvindt. Dit sediment is een noodzaak voor het creëren van de gewenste habitat: slikken en schorren. De kribben veroorzaken een contractie van de stroming rond de kop ervan. Deze stroomcontractie zorgt voor een erosie van de bodem ter plekke en in de omgeving. In het algemeen geldt dat hoe groter en hoger de kribben hoe meer stroomcontractie (en dus verstoring in de omgeving) zal plaatsvinden, maar ook hoe meer sedimentatie zal plaatsvinden in de gebieden tussen en naast de kribben. Er zal dus een evenwicht gevonden moeten worden tussen beide processen voor een optimaal resultaat. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.