Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Modelling the transverse distribution of velocity and suspended sediment in tidal estuaries
Huijts, K. (2010). Modelling the transverse distribution of velocity and suspended sediment in tidal estuaries. PhD Thesis. Utrecht University: Utrecht. ISBN 978-90-393-5455-1. ii, 143 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Een estuarium vormt het overgangsgebied tussen rivier en zee, waar zoet rivierwater mengt met zout zeewater, en waar eb en vloed waarneembaar zijn. Voorbeelden zijn het Eems-Dollard-estuarium en het Westerschelde-estuarium in Nederland en de Chesapeake Baai in de Verenigde Staten. Karin Huijts toont in haar onderzoek aan dat de analytische modellen die ze ontwikkelde, inzicht verschaffen in het effect van afzonderlijke processen op de waterbeweging en het transport van sediment in estuaria. Huijts onderzocht processen gerelateerd aan het getij, dichtheidsgradiënten, rivierstroming, wind, aardrotatie, niet-lineaire processen en bochten in het estuarium. Ze vergeleek analytische modelresultaten met veldwaarnemingen en numerieke modelresultaten. Een belangrijke bevinding is dat de dichtheidsgradiënt in de dwarsrichting vaak bepalend is voor het transport van sediment in de dwarsrichting. De gradiënt leidt tot ophoping van sediment in relatief zoet water van de dwarsdoorsnede. Daarnaast blijken niet-lineaire processen van fundamenteel belang voor de waterbeweging en het transport van zout, sediment en ander materiaal in estuaria met een sterk getij of steil kanaal. Inzicht in individuele fysische processen is van groot belang voor de waterkwaliteit, de ecologie en de flora en fauna in estuaria, als ook voor de scheepvaart (hoge concentraties zwevend sediment kunnen leiden tot dichtslibbing van vaargeulen en havens). |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.