Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Geschiktheid zeewindparken voor maricultuur en passieve visserij: Een kwalitatieve beoordeling van geschiktheid van windparklocaties voor voedselproductie
van den Bogaart, L.A.; Poelman, M.; Tonk, Linda; Neitzel, S.; van der Wal, J.T.; Coolen, J.W.P.; Machiels, M.; Rozemeijer, M.; De Boois, I.; Vergouwen, S.; van Duren, L.A. (2019). Geschiktheid zeewindparken voor maricultuur en passieve visserij: Een kwalitatieve beoordeling van geschiktheid van windparklocaties voor voedselproductie. Wageningen Marine Research Report, C044/19. Wageningen Marine Research: Yerseke. 76 pp.
Deel van: Wageningen Marine Research Report. Wageningen Marine Research: Den Helder, meer
| |
Auteurs | | Top |
- van den Bogaart, L.A., meer
- Poelman, M., meer
- Tonk, Linda
- Neitzel, S.
|
- van der Wal, J.T.
- Coolen, J.W.P., meer
- Machiels, M.
- Rozemeijer, M.
|
- De Boois, I., meer
- Vergouwen, S.
- van Duren, L.A., meer
|
Abstract |
In de Nederlandse Exclusieve Economische Zone (EEZ) zijn windparken gepland op diverse locaties. Door de windparken ontstaan nieuwe kansen voor multifunctioneel gebruik zoals maricultuur en nietbodemberoerende visserij met passieve vistuigen. Deze studie heeft de relatieve geschiktheid van bestaande, geplande en mogelijke toekomstige windparklocaties op de Noordzee in beeld gebracht voor een aantal vormen van medegebruik met betrekking tot een kweek van een aantal soorten schelpdieren en zeewier en niet-bodemberoerende vangst van een aantal soorten vissen, schaaldieren en weekdieren. Om de relatieve geschiktheid te beoordelen is eerst inzicht nodig waar de verschillende soorten voorkomen en welke condities voor een optimale leefsituatie zorgen. Dit leidt tot een kwalitatieve beoordeling van geschiktheid van (potentiële) windparklocaties voor voedselproductie (i.e. kweek of vangst van de betreffende soorten). De resultaten zijn weergegeven in kaarten per soort waardoor een inschatting gemaakt is van de geschiktheid van de verschillende locaties. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.