Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Validatie hoogwater Maas juli 2021
van der Deijl, E. (2023). Validatie hoogwater Maas juli 2021. Versie 1.0. Deltares: Delft. 167 pp.
| |
Trefwoord |
|
Author keywords |
D-HYDRO; D-Flow Flexible Mesh; modelschematisatie; hoogwater 2021; zomer |
ContactgegevensOpdrachtgever: Ministerie van Infrastructuur en Milieu; Rijkswaterstaat; Water, Verkeer en Leefomgeving (WVL)
, meer
Abstract |
In juli 2021 heeft op de Maas een extreem hoogwater plaatsgevonden. Het betrof een zeer spits zomerhoogwater met een stijging van slechts 2 dagen en topafvoeren van 3310 m3/s bij St. Pieter en 3284 m3/s bij Borgharen-dorp. Deze afvoeren zijn meer dan 10% groter dan eerdere wintertoppen en meer dan 65% groter dan de tot dan toe meest extreme zomer-piekafvoer van 2000 m3/s uit juli 1980 (Van der Veen, 2021). Met dit hoogwater is het voor het eerst sinds 1993 en 1995 weer mogelijk om het functioneren van het model en het gebruik van de operationeel beschikbare gegevens voor een Maasafvoer boven de 3000 m3/s te analyseren. Met een validatie van het hoogwater van 2021 kunnen de modelresultaten ten aanzien van de waterstanden bij toekomstige hoogwaters beter worden onderbouwd. Dit project is primair bedoeld om de reguliere modellering te toetsen en is dus niet erop gericht om specifieke verbeteringen in het model door te voeren. Aangezien de kalibratie op het hoogwater van 1995 niet meer (volledig) toepasbaar is voor de huidige situatie wordt ondanks dat het een zomerhoogwater betreft, aanbevolen om het hoogwater van 2021 te gebruiken voor herkalibratie van het Maas-model. Het wordt daarbij wel aanbevolen het huidige model eerst nog verder te valideren met deze topwaterstanden en bijvoorbeeld het verval in waterstand over de rivier dat momenteel uit Lidar-metingen van tijdens het hoogwater wordt bepaald. Ook wordt aanbevolen om het effect van de vegetatie op ruwheden en waterstanden verder te onderzoeken. Daarbij is vooral onderzoek nodig naar de verandering in ruwheid van de vegetatie tijdens de seizoenen en de verandering tijdens een hoogwater door bijvoorbeeld het platslaan en afbreken van de vegetatie. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.