Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
De rol van emotionele mechanismen in de associatie tussen de kust, welzijn en milieuvriendelijk gedrag
Verheye, J. (2023). De rol van emotionele mechanismen in de associatie tussen de kust, welzijn en milieuvriendelijk gedrag. MSc Thesis. UGent. Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen: Gent. 97 pp.
| |
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Recent onderzoek toont aan dat contact met de kust een gunstige impact kan hebben op het mentaal welzijn en milieuvriendelijk gedrag van de mens. Echter, de emotionele mechanismen die een rol kunnen spelen binnen dit verband worden onderbelicht in de wetenschappelijke literatuur. De huidige studie poogde het effect van kustomgevingen op stressreductie en milieuvriendelijk gedrag te evalueren en te vergelijking met het effect van een stedelijke omgeving. Daarnaast werden gevoelens van ontzag, small self, nostalgie en verbondenheid met de natuur in kaart gebracht als potentiële mediatoren van dit verband. Hiertoe werd gebruik gemaakt van een experimenteel en gerandomiseerd mixed-design. Eerst werd het stressniveau van de participanten gemanipuleerd met behulp van een mentale visualisatietaak. Hierna werden de deelnemers zo gelijk mogelijk verdeeld over drie condities. Elke conditie was gerelateerd aan een videofragment waarin een bepaalde omgeving werd geportretteerd, namelijk (1) de kust met duinen, (2) de kust met zonsondergang, of (3) een stedelijke omgeving. De participanten rapporteerden hun stressniveau zowel voor als na het bekijken van het videofragment. Vervolgens werd hun milieuvriendelijk gedrag in kaart gebracht, alsook de potentiële mediatoren. De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat blootstelling aan een kustomgeving leidt tot een significant hogere stressreductie dan blootstelling aan een stedelijke omgeving. Dit verband werd volledig gemedieerd door gevoelens van ontzag, nostalgie en verbondenheid met de natuur. Er werd geen significant effect gevonden van blootstelling aan kustomgevingen op milieuvriendelijk gedrag. De bevindingen van dit onderzoek bieden steun voor het belang van emotionele mechanismen als verklaring voor de voordelige invloed van de kust op het mentaal welzijn. Toekomstig onderzoek kan gebruik maken van een longitudinaal onderzoeksdesign, teneinde zicht te krijgen op de lange-termijn effecten van blootstelling aan kustomgevingen. Daarnaast zou verder onderzoek zich kunnen richten op real life contact met de kust. Op deze manier krijgen onderzoekers een duidelijker zicht op de bijdrage die elke specifieke contactvorm kan leveren aan de mentale gezondheid van de mens. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.