Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Invloed van het strippen op de kwaliteit van de vis en mogelijkheden ervan aan boord van de vissersvaartuigen
Vyncke, W. (1971). Invloed van het strippen op de kwaliteit van de vis en mogelijkheden ervan aan boord van de vissersvaartuigen. Landbouwtijdschrift 24(3): 333-345
In: Landbouwtijdschrift = Revue de l'Agriculture. Ministerie van Landbouw: Brussel. ISSN 0776-2143, meer
| |
Abstract |
Vooreerst wordt de invloed van het strippen (gutten) op de kwaliteit van de vis besproken. Het besluit van deze studie is dat het al dan niet gutten van de vis van talrijke faktoren afhangt, waarvan de voornaamste zijn: de duur van de reis, de vissoort, de grootte en hoeveelheid van de gevangen vis en het seizoen (nl. invloed van de warmte). In de meeste gevallen echter is het strippen aan te raden. Deze bewerking vergt evenwel veel en moeizaam werk aan boord, vooral bij grote vangsten. Daarenboven dient het gutten zeer zorgvuldig te geschieden wil men de houdbaarheid van de vis niet in gevaar brengen.Om deze redenen wordt reeds sedert jaren beproefd het gutten aan boord mechanisch uit te voeren. Een groot voordeel van het gebruik van gut-machines is tevens dat een betere arbeidsrationalisatie aan boord mogelijk is. In recente jaren zijn in het buitenland diverse machines voorgesteld waarvan de voornaamste hier worden beschreven. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.