Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
Een bodemkundige en geomorfologische benadering van de zoutproductie rond de Noordzee in de IJzertijd en Romeinse periode
Cox, L. (2009). Een bodemkundige en geomorfologische benadering van de zoutproductie rond de Noordzee in de IJzertijd en Romeinse periode. MSc Thesis. Universiteit Gent: Gent. 117, 100 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Salt has always been an indispensable product. It was mainly obtained from sea water by using the briquetage technique or by means of saltpans. During the Iron Age and Roman period, it was produced along the North Sea coasts of the Southern Netherlands, Belgium, the northwest of France and the southeast of England. Consequently, traces of this craft were investigated archaeologically. The objective of this investigation is to determine where the saltmakers established themselves in the landscape. To study this, the landscape from the investigated period had to be reconstructed on the basis of soil maps, palaeogeographical maps and other sources. After all, the evolution with the (so-called) transgression and regression of the North Sea and the geomorphology of the coastal plain determined where the salt production sites could be established. However, there were also other factors that influenced the salt production and the location and the periodization of the salt production sites. The connection between these several elements is discussed in this study. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.