In 2012 verloren we Jean Jacques Peters, voormalig ingenieur van het Waterbouwkundig Laboratorium (1964 tot 1979) en internationaal expert in sedimenttransport, rivierhydraulica en -morfologie. Als eerbetoon aan hem hebben we potamology (http://www.potamology.com/) gecreëerd, een virtueel gedenkarchief dat als doel heeft om zijn manier van denken en morfologische aanpak van rivierproblemen in de wereld in stand te houden en te verspreiden.
Het merendeel van z’n werk hebben we toegankelijk gemaakt via onderstaande zoekinterface.
Water management > Monitoring-networks > Discharges Water management > Water quantity > Water balance - Water availability Water management > Water quantity > Water system knowledge België, IJzer R., Roesbrugge
Op de IJzer te Haringe wordt het debiet (Q) bepaald in functie van het waterpeil (H). Omwille van opstuwing en de hysterese die op deze locatie plaatsvindt, is de QH-methode daar suboptimaal voor continue debietsbepaling. Een alternatieve debietsbepaling, bijvoorbeeld in functie van verhang en peil ligt ook niet voor de hand, gegeven het beperkte verhang dat het grootste deel van de tijd optreedt. Twee kilometer afwaarts van Haringe bevindt zich HIC meetpost Roesbrugge, waar zich, door de aanwezigheid van een vlottend ponton, de mogelijkheid aanbood om een vlottende stroomsnelheidsmeter te installeren. Stroomsnelheidsmetingen in het verleden bleven zonder resultaat, maar deze vlottende opstelling heeft kans van slagen omdat ze minder gehinderd kan worden door plantengroei aangezien deze in het bovenste segment van de dwarssectie kan blijven meten en niet zo snel onder slib bedolven kan worden. In het kader van voorgesteld project (22_098), beschreven in dit rapport, werd de vlottende acoustic doppler current profiler (ADCP) geïnstalleerd te Roesbrugge en succesvol afgeijkt door de debieten van zowel IJzer als Dode IJzer mee te nemen in de analyse. In voorliggend rapport wordt er eerst een situatieschets gegeven, vervolgens wordt de uitvoering van het project besproken en finaal wordt de impact van deze nieuwe debietsmeting voorgesteld met een vergelijking van het debiet tussen Haringe en Roesbrugge. De nieuwe methode slaagt erin om het debiet goed te bepalen en is in productie genomen op 2024-01-01. Hiermee volgt het Hydrologisch Informatiecentrum (HIC) van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) haar ambitie om continu in te zetten op verbeterde debietsbepaling.
Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid