Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [201381] |
Mesozooplankton in the Scheldt estuary. Carbon flows through the lower throphic levels
Langenberg, V.T. (2010). Mesozooplankton in the Scheldt estuary. Carbon flows through the lower throphic levels. Deltares: [s.l.]. 25 pp.
| |
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Voorlopig rapport
|
Trefwoorden |
Aquatic communities > Plankton > Zooplankton Biological production > Secondary production
|
Abstract |
Om te begrijpen hoe de hogere trofische niveaus (zowel beschermde, commerciële en invasieve soorten) zich ontwikkelen bij het huidige beheer van de Schelde is het essentieel om informatie te verkrijgen over de lagere trofische niveaus. Het mesozooplankton vormt daarbij een onmisbare schakel tussen de primaire producenten en hogere niveaus en is dus onmisbaar om veranderingen in vis-, zeezoogdier- en vogelpopulaties te begrijpen. Dit rapport presenteert een overzicht van de bestaande literatuur betreffende het mesozooplankton voorkomen en functioneren in het zoute, brakke en zoete deel van de Schelde.Met betrekking tot de uitwisseling van nutriënten en koolstof tussen de verschillende trofische niveaus in het pelagiaal van de Schelde bleek het mesozooplankton een essentiële rol te vervullen binnen het ecosysteem functioneren. De zoöplankton gemeenschappen vertonen een gradiënt in functie van saliniteit, reageren relatief snel op milieuveranderingen (zoals debiet, ratio fytoplankton/detritus, opgelost zuurstof en troebelheid) en vertegenwoordigen een belangrijke bijdrage tot de biodiversiteit van het dierlijke leven in de Schelde.Daarnaast kunnen verschillende gelatineuze mesozooplankton soorten (dinoflagellaat Noctiluca scintillans, de appenduculair Oikopleura dioica, en enkele kwalachtigen) domineren en zelfs tot een bloei ontwikkelen en daardoor een sterk sturende rol vervullen in het Schelde systeem. Deze soorten en hun rol zijn echter nauwelijks onderzocht. Bij elkaar genomen bleek het precies vaststellen van een voldoende duidelijk beeld van hetmesozooplankton compartiment en het trofisch functioneren ervan in het pelagische deel van het estuarium mede daardoor niet mogelijk. Gezien de hoge complexheid van uiteenlopende habitattypen (en de connecties daartussen) maakt de integratie van zoöplanktondata en systeemmodellen noodzakelijk. Het is dan welnodig dat de huidige kennis aangevuld wordt met veld- en experimentgegevens over met name de drooggewichten, en seizoensdynamiek in voorkomen en groei van de belangrijkste zooplankton soorten door de Schelde heen. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.