Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [217076] |
De oceaan anders bekeken
Stel, J.H. (2012). De oceaan anders bekeken. Acco: Leuven/Den Haag. ISBN 978-90-334-8803-0. 364 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
VLIZ: General GEN.139 [103215]
|
Abstract |
Eeuwenlang hebben we de zee als een oppervlakte gezien. We gebruiken ze voor een reeks van menselijke activiteiten zoals varen, vissen en zwemmen. In de afgelopen decennia is onze perceptie van de oceanen drastisch veranderd. Samen vormen ze een gigantische oceanische ruimte, waarin de tijd de vierde dimensie is. De oceaan heeft een geheugen dat ons toelaat klimaatvoorspellingen te doen. En we staan nog maar aan het begin van deze veranderingen. Zeedieren als ‘onderzoeker’, onderwaterlandbouw, energie uit zee… het komt er allemaal aan. In dit boek maken we twaalf wandelingen in de oceanische ruimte. De wandelingen vormen een drieluik. De eerste vijf gaan over het natuurlijk systeem. Dan volgt, vanuit een Europees perspectief, de kentering: de Portugezen en Spanjaarden gaan de wereld ‘aan de overkant van de zee’ verkennen. Zo gauw ze nieuwe werelden vinden, claimen ze die voor zichzelf. De andere wandelingen gaan over de gevolgen van al die ontdekkingen: walvisjacht, slavernij, diepzeemijnbouw en de visserijproblematiek. Dit boek bekijkt de rol die de oceaan heeft gespeeld in de geschiedenis en zijn impact op ons dagelijks leven. Het is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in wat zich op en onder het wateroppervlak afspeelt. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.