Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [32434] |
Feeding of the sparid fish Sarpa salpa in a seagrass ecosystem: diet and carbon flux
In: Marine Ecology (Berlin). Blackwell: Berlin. ISSN 0173-9565; e-ISSN 1439-0485, meer
| |
Auteurs | | Top |
- Havelange, S.
- Lepoint, G., meer
- Dauby, P., meer
- Bouquegneau, J.-M., meer
|
|
|
Abstract |
In Revellata Bay (Gulf of Calvi, Corsica, France), the sparid fish Sarpa salpa L. is the main macro-consumer of Posidonia oceanica (L.) DELILE leaf. Stomach contents were analysed and C-13/C-12 isotopic ratios were measured in fish muscle and potential food sources (algae, P. oceanica leaf and its epiphytes) to determine their relative contribution to the fish diet. S. salpa has an age-related mixed diet: juveniles are plankton feeders, young, sub-adults and adults are herbivorous, and, the older the individuals, the higher the relative contribution of P. oceanica to the diet. Our results and former studies of carbon stocks and fluxes in the P. oceanica bed of Revellata Bay have enabled an estimation of the general impact of S. salpa grazing on infralittoral communities: the studied species consumes 24 g C.m-2.a(-1) from P. oceanica leaf, 4.8 from epiphytes and 13 from epilithic algae. The fish net production and biomass turnover in that zone have been estimated to be 1.2 g C.m(-2).a(-1) and 1.5 a(-1), respectively. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.