Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [352353] |
De problematiek van macroplastic in onze oceanen - De aanpak van de EU
Lambert, J. (2021). De problematiek van macroplastic in onze oceanen - De aanpak van de EU. MSc Thesis. Faculteit Recht en Criminologie, Universiteit Gent: Gent. 100 pp.
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Onze oceanen verdrinken in plastic afval, met alle gevolgen van dien. Deze masterproef focust op de aanpak op Europees niveau omtrent de problematiek van macroplastic in onze oceanen. De EU ondernam reeds verschillende stappen om deze strijd aan te gaan. Zo werden kaderrichtlijnen op poten gezet die het beleid van de EU funderen. Er werd aandacht geschonken aan regelgevinginzake productievereisten, een specifiek plasticlozingsverbod in de oceanen en havenontvangstvoorzieningen voor afval. Er werd een waterbeleid uitgewerkt dat vervuiling afkomstig van land moet tegengaan alsook een aansprakelijkheidsregime. Deze masterproef toont aan dat het bestaande regelgevend kader op inhoudelijk vlak grotendeels in staat is ommacroplastic uit Europese wateren te houden. De problemen met het Europese beleid stellen zich vooral op vlak van controle en handhaving. Ook mag de exportproblematiek niet onderschat worden van plastic bestemd voor recyclage naar landen die niet in staat zijn om hun eigen afval adequaat te verwerken. Extra inspanningen, vooral op financieel vlak, zijn nodig om de doelstellingen van EU te bereiken. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.