Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
one publication added to basket [396468] |
Monitoring fluid dynamics of mud
Brouwers, B. (2024). Monitoring fluid dynamics of mud. PhD Thesis. Ghent University, Faculty of Engineering and Architecture: Ghent. ISBN 978-94-6355-917-1. xxxiii, 279 pp.
|
|
Beschikbaar in | Auteur |
|
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk
|
Abstract |
Het gebruik van natuurlijk slib in fysische experimenten heeft momenteel twee belangrijke tekortkomingen. Vooreerst is het gedrag van slib en dus het verloop van de experimenten moeilijk te reproduceren. Hierdoor is het moeilijk om verschillende experimenten met elkaar te vergelijken en ondermijnt het de geloofwaardigheid van de experimenten. Bijkomend zijn meerdere snelheidsmetingen over een gehele doorsnede momenteel niet mogelijk in slib. Bij experimenten met meer conventionele stromingsmedia zoals lucht en water wordt hiervoor Particle Image Velocimetry (PIV) gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van optisch licht om de stromingsdynamica te visualiseren. De ondoorzichtigheid van slib laat dit echter niet toe, waardoor een alternatieve visualisatie techniek gezocht moeten worden om PIV toe te kunnen passen op experimenten met slib. Voor de reproduceerbaarheid wordt vooral gekeken naar de slib conditioneringsprocedure ter voorbereiding van de experimenten. Conditionering door een combinatie van axiale en radiale menging blijkt het meeste controle over het bezinkgedrag van slib en bijgevolg de reproduceerbaarheid van de experimenten op te leveren. Ultrasone beeldvorming wordt de meest effectieve techniek bevonden om de stromingsdynamiek in slib te capteren. De toepassing van PIV op ultrasone beelden is een gekende techniek in andere vakgebieden en wordt Ultrasound Image Velocimetry (UIV) genoemd. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.