Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Direct determination of the thiobarbituric acid value in trichloracetic acid extracts of fish as a measure of oxidative rancidity
Vyncke, W. (1970). Direct determination of the thiobarbituric acid value in trichloracetic acid extracts of fish as a measure of oxidative rancidity. Fet. Seif. Anstr. Ernährungsindustrie 72(12): 1084-1087
In: Fette, Seifen, Anstrichmittel. Die Ernährungsindustrie. Industrieverlach von Hernhaussen: Hamburg. ISSN 0343-9704, meer
|
Trefwoorden |
Control > Quality control Methodology Properties > Organoleptic traits > Rancidity Rancidity Clupea harengus Linnaeus, 1758 [WoRMS]; Gadus morhua Linnaeus, 1758 [WoRMS]; Pleuronectes platessa Linnaeus, 1758 [WoRMS]; Sebastes marinus (non Linnaeus, 1758) [WoRMS] Marien/Kust |
Abstract |
The possibilities of the direct determination of the thiobarbituric acid (TBA) value in trichloracetic acid (TCA) extracts instead of distillates were evaluated. Tests carried out on herring (Clupea harengus L.), redfish (Sebastes marinus L.), cod (Gadus morhua L.), plaice (Pleuronectes platessa L.) and spurdog (Squalus acanthias L.) of varying degree of oxidation gave 95.3% recovery in the teleost species but only 75.2% in the elasmobranch spurdog, due to the urea present. With the distillation technique, recoveries were lower and averaged 66.1% for teleosts and 43.0% for spurdog. Addition of 0.1% of both propyl gallate and EDTA to the TCA solution lowered TBA values by 25 to 59%. When fish samples were submitted to a 4 hours forced oxidation period, TBA values increased to a greater extent with the direct extraction procedure than with the distillation method |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.