Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
one publication added to basket [123367] |
Probabilistic intake assessment of polybrominated diphenyl ethers and omega-3 fatty acids through fish consumption
Sioen, I.; Bilau, M.; Verdonck, F.; Verbeke, W.; Willems, J.; De Henauw, S.; Van Camp, J. (2008). Probabilistic intake assessment of polybrominated diphenyl ethers and omega-3 fatty acids through fish consumption. Mol. Nutr. Food Res. 52(2): 250-257. http://dx.doi.org/10.1002/mnfr.200700109
In: Molecular Nutrition and Food Research. Wiley Interscience. ISSN 1613-4125; e-ISSN 1613-4133
| |
Trefwoord |
|
Author keywords |
dietary intake; fish consumption; omega-3 fatty acids; polybrominateddiphenyl ethers; probabilistic |
Auteurs | | Top |
- Sioen, I.
- Bilau, M.
- Verdonck, F.
- Verbeke, W.
|
- Willems, J.
- De Henauw, S.
- Van Camp, J.
|
|
Abstract |
Food intake is one of the principal exposure routes of polybrominated diphenyl ethers (PBDEs) in humans. This study focuses on fish consumption as a PBDE exposure route. A probabilistic intake assessment of PBDEs and healthy long chain omega-3 PUFAs (LC n-3 PUFAs) was conducted for Belgian fish consumers in order to study the balance of the intake of LC n-3 PUFAs and PBDEs. Based on the observed fish consumption level in the sample, the mean intake of brominated diphenyl ether (BDE)-28, 47, 99, 100, 153, and 154 via fish was 0.85 ng/kg body weight (bw)/day and the intake of LC n-3 PUFAs was 3.45 mg/kg bw/day, being low compared to the recommendations. Scenario analyses showed that consuming 150 g salmon twice a week is advisable to achieve the recommended LC n-3 PUFA intake with a rather low PBDE intake. When replacing 150 g salmon by herring, the PBDE intake is higher without an increase in LC n-3 PUFAs. In contrast, the combination of cod and salmon leads to a similar PBDE intake compared to twice a week salmon, but to a lower LC n-3 PUFA intake. In conclusion, the methodology presented in the paper allows balancing benefits and risks related to fish consumption. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.