Zoeken
Zoeken kan via de modus 'eenvoudig zoeken' (één veld) of uitgebreid via 'geavanceerd zoeken' (meerdere velden). Zo kan je bv. zoeken op een combinatie van een auteursnaam (auteur), een jaartal (jaar) en een documenttype.
Boekenmand
Nuttige resultaten kan je aanvinken en toevoegen aan een mandje. De inhoud hiervan kan je exporteren of afdrukken (naar bv. PDF).
RSS
Op de hoogte blijven van nieuw toegevoegde publicaties binnen uw interessegebied? Dit kan door een RSS-feed (?) te maken van jouw zoekopdracht.
nieuwe zoekopdracht
one publication added to basket [12982] |
Ademhaling van zeegrondeltjes: intern verslag over werkzaamheden verricht als doctorale studie in het tijdvak augustus 1968 - januari 1969 aan NIOZ te Texel voor Dhr. J. Kristensen onder supervisie van M. Fonds
Penning de Vries, F.W.T. (1972). Ademhaling van zeegrondeltjes: intern verslag over werkzaamheden verricht als doctorale studie in het tijdvak augustus 1968 - januari 1969 aan NIOZ te Texel voor Dhr. J. Kristensen onder supervisie van M. Fonds. NIOZ-rapport, 1972(14). Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee: Texel. 17, 7 pp.
Deel van: NIOZ-rapport. Netherlands Institute for Sea Research (NIOZ): Den Burg. ISSN 0923-3210
| |
Abstract |
In een aantal experimenten is getracht de "scope for activity" (dit is het maximaal actief metabolisme minus het basaal metabolisme) vast te stellen voor de soorten Pomatoschistus minutus, P. lozanoi en P. microps, teneinde te zien of hieruit het verschil in verspreiding van de genoemde soorten te verklaren zou zijn. Het standaard metabolisme van de drie soorten werd bepaald bij 5°, 6.5°, 10°, 15°, 20° en 25°C in zeewater en de gevonden waarden werden vergeleken met uit de literatuur bekende gegevens, samenhangend met het standaard metabolisme werd vastgesteld dat geen endogeen dagritme uit de resultaten bleek, en ook een groepseffect kon niet worden aangetoond. De relatie tussen de zuurstofopname en het zuurstofgehalte van het water bij 14.5°C werd voor de drie grondelsoorten bepaald: afhankelijk van de soort bleek het standaard metabolisme onafhankelijk van het zuurstofgehalte tot 10 a 20% verzadiging. De gebruikte opstelling om het actief metabolisme te meten bleek hiervoor niet geschikt, deels door de nieuwe problemen die een grondvis met zich meebrengt, deels door de ongeschiktheid van het apparaat zelf. Het verband tussen de lengte en het gewicht van de drie soorten werd vastgesteld. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.