Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Ontwikkeling beoordelingskader Schelde-estuarium |
Periode: 2004 tot 2005 Status: Afgelopen
|
|
Instituten (2) |
Top |
- Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, meer, financier
- ARCADIS; ARCADIS Belgium nv; Ecolas, meer, uitvoerder
|
Abstract |
De studie "Beoordelingskader voor het Schelde-estuarium" bestaat uit vijf delen:
- Deel 1: Doelstelling van het beoordelingskader Schelde-estuarium, doelstellingen van de Lange Termijn Visie Schelde-estuarium (LTV), methodiek van deze studie en beoordeling van de bruikbaarheid van het "Environmental Goods & Services" concept.
- Deel 2: Procesanalyse en selectie van proces- en beleidsindicatoren voor de vijf LTV thema's van het beoordelingskader: veiligheid, toegankelijkheid, natuurlijkheid, toerisme en recreatie, en visserij.
- Deel 3: Beschrijving van iedere beleidsindicator volgens een vaste structuur in een fiche
- Deel 4: Eerste invuloefening van de beleidsindicatoren voor het jaar 2003
- Deel 5: Socio-economische kentallen database
Rekening houdende met de beleidsdoelen van de Lange Termijn Visie voor het Schelde-estuarium, en vertrekkende vanuit de huidige wetenschappelijke literatuur en consultatie van experten en het wetenschappelijke begeleidingscomité werd voor elk van de thema's een analyse gemaakt van de processen die belangrijk zijn voor dat thema. Tegelijkertijd werd door participatie van en terugkoppeling met de stuurgroep een selectie gemaakt van relevante procesindicatoren per thema, die als onderbouwing kunnen dienen voor de geselecteerde beleidsindicatoren. De beleidsindicatoren zijn binnen het DPSIR (driving forces, pressures, state, impact and response) kader geplaatst. De 22 geselecteerde beleidsindicatoren zijn op deze wijze uitvoering getoetst en besproken, en garanderen op deze manier een betrouwbaar beoordelingskader voor het beleid van de implementatie van de Lange Termijn Visie. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.