Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Engelstalige titel: Shoreface nourishments as measure for coastal safety at the Belgian Coast
Periode: 2014 tot 2018 Status: Afgelopen
|
|
Instituten (2) |
Top |
- Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Vlaams Ministerie Mobiliteit en Openbare Werken; Departement Mobiliteit en Openbare Werken; Waterbouwkundig Laboratorium (WL), meer
- Vlaamse overheid, meer, financier
|
Abstract |
In het kader van het Geïntegreerd Kustveiligheidsplan (GKVP) werden per zwakke schakel in de kustverdediging verschillende alternatieven voor kustbescherming met elkaar vergeleken, en een optimale (combinatie van) maatregel(en) werd per gebied weerhouden. Op bepaalde locaties langsheen de kust zullen als gevolg hiervan in de komende jaren strand suppleties worden uitgevoerd. Deze dienen te worden onderhouden in geval van erosie, het geen te verwachten is, vandaar dat in de ontwerpen buffervolumes inbegrepen zijn. Bedoeling van dit project is het beoordeling van de bijdrage van onderwater suppleties tot onderhoudsbeperking en dus levensduurverlenging van strandsuppleties langs de Belgische kust zonder afbreuk te doen aan de kustveiligheid.
Het onderzoek wordt gemaakt door een vergelijken tussen gedrag en effecten van strand suppletie alleen een gecombineerd strand en vooroever suppletie naast elkaar aangelegd. Hiertoe zal een proefsuppletie in de zone Mariakerke uitgevoerd en bestudeerd worden door middel van numerieke modellen en meetgegevens die regelmatig tijdens de hele duur van het project op de suppletie en omgeving zullen verzameld worden. Meteo-mariene, hydrodynamische, sedimentologische en morfologische informatie zal tijdens duur (vijf jaar) van het project verzameld en geanalyseerd worden. Resultaten van deze analyse en van computer simulaties worden geïntegreerd voor het beoordelen van een aantal indicatoren doorwelke de bijdrage van de vooroeversuppletie op vlak van de verschillende te onderzoeken aspecten wordt geëvalueerd. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.