Open WL Archief

[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Kwaliteitscontrole van de voorspellingsmodellen
Ronsyn, J.; Deschamps, M.; Viaene, P.; Willems, P.; Mostaert, F. (2009). Kwaliteitscontrole van de voorspellingsmodellen. Versie 2.0. WL Rapporten, 729_05a. Waterbouwkundig Laboratorium/Katholieke Universiteit Leuven (KUL): Antwerpen. III, 26 pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen, meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Control > Quality control
  Models
  Prediction > Flood forecasting
  Waterbeheer > Voorspellingen
Author keywords
  FloodWatch

Auteurs  Top 
 • Ronsyn, J., meer
 • Deschamps, M., meer
 • Viaene, P.

Abstract
  Om een inschatting te maken van de nauwkeurigheid van de voorspellingsmodellen, werd een methode op punt gesteld die een vergelijking maakt tussen de voorspelde modelresultaten en de overeenkomstige metingen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verdelingsvrije statistiek. Dit levert percentielwaarden op van het verschil tussen gemeten en voorspelde waarde. Enerzijds biedt dit de mogelijkheid om de voorspellingen te corrigeren voor systematische onder- of overschattingen van het model, en anderzijds kunnen hiermee nauwkeurigheidsintervallen getekend worden rond de modelresultaten. Verder opent deze werkwijze de mogelijkheid om gericht te zoeken naar zwakke plaatsen in de modellen en om in te schatten wat het werkelijke effect is van modelverbeteringen.

  De methode werd ontwikkeld om zowel gebruikt te worden voor debietvoorspellingen als voor waterstandvoorspellingen en kan even goed toegepast worden op een getij- als een niet-getijwaterloop.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid