Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Thermal inactivation kinetics of acid phosphatase (ACP) in cod (Gadus morhua)
Johnsen, S.O.; Skipnes, D.; Skåra, T.; Hendrickx, M.E. (2007). Thermal inactivation kinetics of acid phosphatase (ACP) in cod (Gadus morhua). Eur. Food Res. Technol. 224(3): 315-320. https://dx.doi.org/10.1007/s00217-006-0433-7
In: European Food Research and Technology. Springer-Verlag: Heidelberg; Berlin. ISSN 1438-2377; e-ISSN 1438-2385, meer
| |
Trefwoorden |
Gadus morhua Linnaeus, 1758 [WoRMS]; Pisces [WoRMS] Marien/Kust |
Author keywords |
acid phosphatase; thermal inactivation; kinetics; z-value; cod; fish |
Auteurs | | Top |
- Johnsen, S.O.
- Skipnes, D.
- Skåra, T., meer
- Hendrickx, M.E., meer
|
|
|
Abstract |
Thermal inactivation of acid phosphatase (ACP) in muscle extracts of farmed cod was measured in the range of 55–67.5 °C obtaining D60=6.78±0.10 min and z=6.37±0.09 °C. These data show that ACP is less thermo-stable than heat-resistant pathogen micro-organisms (e.g. Listeria monocytogenes) and therefore could be inactivated in heat-preserved fish products. As a consequence, residual ACP activity is not recommended as a quantitative intrinsic time temperature indicator (TTI) relative to pathogenic micro-organisms, based on these preliminary studies. Hence, ACP residual activity is probably not a shelf life limiting factor of cod products but might have its potential as an indirect monitor of quality parameters during thermal processing. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.