Over het archief
Het OWA, het open archief van het Waterbouwkundig Laboratorium heeft tot doel alle vrij toegankelijke onderzoeksresultaten van dit instituut in digitale vorm aan te bieden. Op die manier wil het de zichtbaarheid, verspreiding en gebruik van deze onderzoeksresultaten, alsook de wetenschappelijke communicatie maximaal bevorderen.
Dit archief wordt uitgebouwd en beheerd volgens de principes van de Open Access Movement, en het daaruit ontstane Open Archives Initiative.
Basisinformatie over ‘Open Access to scholarly information'.
Ecologische atlas van de Nederlandse roofvogels
Bijlsma, R.G.; Blomert, A.-M.; van Manen, W.; Quist, M. (1993). Ecologische atlas van de Nederlandse roofvogels. Schuyt & Co: Haarlem. ISBN 90-6097-348-8. 350 pp.
Is gerelateerd aan:van de Kam, J.; Ens, B.J.; Piersma, T.; Zwarts, L. (1999). Ecologische atlas van de Nederlandse wadvogels. Schuyt en Co: Haarlem. ISBN 90-6097-509-X. 368 pp., meer
|
Auteurs | | Top |
- Bijlsma, R.G., redacteur, meer
- Blomert, A.-M.
- van Manen, W.
- Quist, M.
|
|
|
Abstract |
Roofvogels roepen tegenstrijdige gevoelens op. Waar de een in ademloze bewondering naar een zwevende buizerd kijkt, schroomt een ander niet vergiftigd aas uit te leggen om diezelfde buizerd te verdelgen. Daarbij bestaan er vele misverstanden over roofvogels; een heldere presentatie van feiten biedt uitkomst. De Ecologische Atlas bestaat voor een belangrijk deel uit de levensbeschrijving van de twaalf in ons land voorkomende roofvogelsoorten. Van eik soort is een aantalsschatting gemaakt, gebaseerd op de meest recente broedvogelkarteringen. Habitatgebruik, voedselkeus, paarvorming, broedbiologie, overleving, sterfte, dispersie en trek worden uitgebreid behandeld. Hiervoor zijn de systematische veldwaarnemingen van honderden vrijwilligers gebruikt, aangevuld met terugmeldingen van geringde roofvogels, analyses van doodsoorzaken en literatuuronderzoek. Voor het eerst wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de finesses van het veldonderzoek, de beste methoden van inventariseren, de trucs bij het opsporen van territoria en nesten, hoe nesten te controleren zonder verstoring te veroorzaken en individuele herkenning aan de hand van geruide veren. De vervolging van roofvogels beslaat een apart hoofdstuk. De wettelijke bescherming ten spijt worden roofvogels tot op de dag van vandaag verdelgd met alle ter beschikking staande middelen. Het effect hiervan wordt gekwantificeerd en tevens wordt een methode beschreven waarmee kan worden aangetoond of er in een bepaald gebied al dan niet vervolging voorkomt, zonder afhankelijk te zijn van vondsten van gedode roofvogels of verstoorde nesten. De Ecologische Atlas is een boek dat gaat over leven en dood en over de factoren die daarop van invloed zijn. Aan iedere bladzijde kleeft de geur van veldwerk. Het staat eveneens vol met feiten, geïllustreerd aan de hand van cijfers, tabellen en figuren. Cijfers en emoties staan elkaar echter niet in de weg. Eik begrepen detail vergroot de fascinatie voor roofvogels en hun gedragingen, en roept tegelijkertijd nieuwe vragen op. Moge iets van deze passie doorklinken bij de lezer. |
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.