Open WL Archief

[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Meetcampagne pompinstallatie-waterkrachtcentrale sluizencomplex Ham: eindrapport
Hendrickx, A.; Vereecken, H.; Deschamps, M.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2015). Meetcampagne pompinstallatie-waterkrachtcentrale sluizencomplex Ham: eindrapport. Versie 4.0. WL Rapporten, 12_002. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. II, 18 pp.
Deel van: WL Rapporten. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen, meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Projectrapport

Trefwoorden
  Measurement > Flow measurement
  Power plants > Hydroelectric power plants
  België, Albertkanaal, Sluis van Ham

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; nv De Scheepvaart, meer


Auteurs  Top 
 • Hendrickx, A.
 • Vereecken, H., meer
 • Deschamps, M., meer

Abstract
  Op vraag van nv de Scheepvaart werd door WL-HIC gedurende enkele maanden debiet gemeten in de langsriool ter hoogte van het sluiscomplex te Ham. Het was de bedoeling om continu correcte debieten te meten zodat de Archimedesvijzels konden afgesteld worden met het oog op het pompen en turbineren van water aan het sluiscomplex.

  In eerste instantie werd een ADM debietmeter opgericht, gezien de grote betrouwbaarheid en nauwkeurigheid van dit meetsysteem. Als alternatief werd door WL-HIC ook een SontekSW en EasyQ debietmeter geïnstalleerd, met het oog op vergelijking van de verschillende toestellen.

  Na het uitvoeren van ijkingsmetingen met Streampro ADCP en het vergelijken van de verschillende tijdreeksen werd besloten dat een relatief eenvoudige opstelling van een SontekSW toestel op de bodem van de langsriool resulteert in zeer goed gemeten debieten. Voortaan zal dit type toestel ingezet worden in de langsriool en gelijkaardige projecten in de toekomst.

  Dankzij de goede debietmetingen konden de vijzels afgesteld worden. Een bijkomende ijking in het hogere debietbereik moet uitgevoerd worden in de loop van 2015 om de debietrelatie verder te optimaliseren.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.

Dit is een officiële website van de Vlaamse overheid