Catalogus

nieuwe zoekopdracht

[ meld een fout in dit record ]mandje (1): toevoegen | toon Print deze pagina

one publication added to basket [124321]
Scheepsafhankelijkheid bij wiskundige modellering van oevereffecten
Desmidt, P. (2008). Scheepsafhankelijkheid bij wiskundige modellering van oevereffecten. Ir Thesis. Universiteit Gent. Faculteit Ingenieurswetenschappen: Gent. xiii, 223 pp.

Thesis info:

Beschikbaar in  Auteur 
Documenttype: Doctoraat/Thesis/Eindwerk

Trefwoorden
  Captive tests
  Lateral forces
  Modelling
  Models > Mathematical models
  Models > Scale models
  Quays
Author keywords
  Ship-bank interactions; Schip-oeverinteracties; Yaw moment; Giermoment

Auteur  Top 
 • Desmidt, P.

Abstract
  Wanneer een schip in beperkte vaarwateren navigeert, zal het onderhevig zijn aan oevereffecten. De beperkingen van het vaarwater kunnen zich zowel in de diepte uiten, door de aanwezigheid van de bodem, als lateraal door de aanwezigheid van de oever. De oevereffecten die in dit werk bestudeerd worden, zijn de geïnduceerde verzetkrachten en giermomenten. Andere krachten die beïnvloed worden door de oevereffecten zijn de langskracht., de inzinking en de vertrimming van een schip.

  In hoofdstuk 1 wordt het verschijnsel van de oevereffecten verklaard. Ook wordt er uitgewijd over het squat-verschijnsel, dat de krachtwerkingen op het schip door oevereffecten zal versterken. Er wordt eveneens een overzicht gegeven van de belangrijkste parameters die een invloed zullen hebben op de krachtwerkingen. Hoofdstuk 2 handelt over de modelproeven die uitgevoerd worden om een beter inzicht te krijgen in het effect dat de verschillende parameters hebben op de oevereffecten. Er wordt een beschrijving gegeven van de proefopstelling en de proevenprogramma's van het Waterbouwkundig Laboratorium en Hydrologisch Onderzoek te Borgerhout. Eveneens worden de proevenprogramma's besproken van enkele andere onderzoeksinstellingen, waarvan bruikbare resultaten gepubliceerd zijn in gespecialiseerde literatuur. In hoofdstuk 3 worden de belangrijkste beïnvloedende parameters in detail bestudeerd. Er wordt nagegaan wat hun invloed op de dwarskracht en het giermoment is en op welke manier dit in een wiskundig model tot uiting kan komen. Hoofdstuk 4 gaat dieper in op dit wiskundig model. Een recent wiskundig model wordt voorgesteld en gevalideerd met behulp van de beschikbare modelproeven. Vervolgens worden enkele voorstellen gedaan die het geldigheidsdomein van het model uitbreiden. Deze worden op hun beurt gevalideerd. Hoofdstuk 5 ten slotte geeft een algemene samenvatting van dit werk.

Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteur 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.