Catalogus

nieuwe zoekopdracht

[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Verlaging van de waterstanden in het Albertkanaal juli 2011: advies
Pereira, F.; Nossent, J.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2016). Verlaging van de waterstanden in het Albertkanaal juli 2011: advies. Versie 4.0. WL Adviezen, 14_074. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. IV, 33 pp.
Deel van: WL Adviezen. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen, meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Adviestekst

Trefwoorden
    Management > Resource management > Water management
    België, Albertkanaal [Marine Regions]

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; nv De Scheepvaart


Auteurs  Top 

Abstract
    In de zomer van 2011 daalde de waterstand in het Albertkanaal met meer dan 1 meter tussen Luik en Genk zonder dat hier op het eerste zicht een duidelijke verklaring voor was. Deze situatie werd besproken in verschillende overlegmomenten tussen de betrokken waterbeheerders uit Nederland, Wallonië en Vlaanderen.

    Er werden verschillende analyses uitgevoerd. De meeste analyses konden maar gedeeltelijke verklaringen geven voor de oorzaken van de abnormale daling van juli 2011. Uit de analyses blijkt dat een waterbalansmodel echter niet geschikt is om deze specifieke waterstandsdaling in het Albertkanaal te onderzoeken, om die reden stelde het Waterbouwkundig Laboratorium voor om een hydrodynamisch model op te stellen van de verdelingsknop Luik-Maastricht.

    Het huidige rapport geeft een overzicht van de berekeningen en de resultaten. Een mogelijke verklaring voor de abnormale verklaring van de waterstanden wordt geformuleerd, samen met de effecten van de nieuwe sluis van Lanaye. Er worden ook een aantal mogelijke oplossingen besproken.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.