Catalogus

nieuwe zoekopdracht

[ meld een fout in dit record ]mandje (0): toevoegen | toon Print deze pagina

Analyse van de waterbeschikbaarheid voor een nieuwe captatie langs het kanaal Gent-Oostende in Lovendegem ten behoeve van het drinkwaterproductiecentrum van De Watergroep in Kluizen: scenarioanalyse
Michielsen, S.; Vereycken, K.; Pereira, F.; Verwaest, T.; Mostaert, F. (2014). Analyse van de waterbeschikbaarheid voor een nieuwe captatie langs het kanaal Gent-Oostende in Lovendegem ten behoeve van het drinkwaterproductiecentrum van De Watergroep in Kluizen: scenarioanalyse. Versie 3.0. WL Adviezen, 13_025. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen. III, 11 pp.
Deel van: WL Adviezen. Waterbouwkundig Laboratorium: Antwerpen, meer

Beschikbaar in  Auteurs 
Documenttype: Adviestekst

Trefwoord
  Belgium, Kanaal Gent-Oostende
Author keywords
  Drinking water production; Waterbeschikbaarheid

Contactgegevens

Opdrachtgever: Vlaamse overheid; Beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken; Waterwegen en zeekanaal NV; Afdeling Bovenschelde, meer


Auteurs  Top 
 • Michielsen, S., meer
 • Vereycken, K., meer
 • Pereira, F., meer

Abstract
  De Watergroep plant in het kader van AQUADUCT een uitbreiding van de capaciteit van het drinkwaterproductiecentrum van Kluizen. Het huidige wingebied kan onvoldoende water leveren om aan deze uitbreiding tegemoet te komen. Daarom plant men om de bijkomende behoefte te onttrekken uit het kanaal Gent-Oostende ter hoogte van Lovendegem. Vanuit de drinkwaterbehoeften zijn een aantal scenario's vooropgesteld die zowel verschillen in meteorologische (combinatie van normale en droge zomers en winters) als technische (continue onttrekking of onttrekking bij overschot) randvoorwaarden. Om aan de meteorologische voorwaarden te voldoen zijn er specifieke jaren geselecteerd waarvan de modelresultaten gebruikt worden voor de scenario-analyse.

  De analyse gebeurt adhv de modelresultaten van het allocatiemodel van het Scheldebekken. Er wordt rekening gehouden met een arbitrair gekozen extra vraag die er zal komen wanneer de nieuwe zeesluis in Terneuzen in gebruik zal zijn. Ondanks dat de verbreding van het Schipdonkkanaal niet beslist is, is gevraagd ook hiermee rekening te houden. Natuurlijk moet ook steeds voldaan worden aan de verplichting om gemiddeld over twee maanden 13 m3/s richting het kanaal Gent-Terneuzen af te voeren.

  Tijdens een normaal jaar zouden er zich geen tekorten voor doen. Een droge winter kan leiden tot tekorten in het voorjaar en in de zomer wanneer er continu onttrokken wordt. Ook bij een normale zomer kan een droge winter leiden tot tekorten. Wanneer er aan een hoger debiet onttrokken wordt tijdens momenten dat er overschot is, kan men tijdens de zomer toch nog voldoende water capteren. In het najaar blijven er wel momenten dat er niet aan volle capaciteit onttrokken kan worden. Een jaar gekenmerkt door een droge winter en zomer, zoals 1976, kent ernstige tekorten wanneer er continu water onttrokken wordt.


Alle informatie in het Integrated Marine Information System (IMIS) valt onder het VLIZ Privacy beleid Top | Auteurs 
IMIS is ontwikkeld en wordt gehost door het VLIZ.